Nakon reintegracije
149

Kako je izgledalo deminiranje južne tribine Grbavice: Stadion zapaljen pa prekriven eksplozivom

D. P.
Južna tribina bila je minirana
Na današnji dan prije tačno 28 godina sarajevsko naselje Grbavica vraćeno je u sastav grada kojem je oduvijek i pripadalo, ali su se posljedice osjetile godinu nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na današnji dan, 19. marta 1996. godine Grbavica je konačno reintegrisana nakon što je četiri godine bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske koja je u ovom sarajevskom naselju počinila velike zločine.

Posljedice su se dugo nakon toga osjetile i na stadionu Grbavica, sportskom hramu ovog naselja, koji je bio spaljen do temelja i čije je deminiranje bilo iznimno delikatan zadatak.

Stadion Grbavica tokom agresije na BiH bila je prva borbena linija, a zapadna tribina prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara.

Nakon konačnog povratka na Grbavicu 1996. godine, FK Željezničar je krenuo u obnovu stadiona. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Međutim, proces deminiranja bio je vrlo kompleksan i delikatan, a posebno se to odnosi na južnu tribinu te brdo iza nje. Ovom prilikom ćemo se prisjetiti tog važnog trenutka deminiranja stadiona Grbavica kroz nekoliko arhivskih fotografija.

Trideset godina poslije, stadion Grbavica dom je FK Željezničar na kojem se mogu igrati i utakmice najelitnijeg evropskog nogometa, kako klupskog, tako i reprezentativnog.