Poslužio kao uzor
1

Kako je Džeko inspirisao Kloppa i stručni štab Liverpoola: "Slušaj, ovo je uradio Edin, probaj i ti"

E. K.
Jurgen Klopp i Peter Krawietz (Foto: Screenshot)
Jurgen Klopp i Peter Krawietz (Foto: Screenshot)
Sada već bivši menadžer Liverpoola Jurgen Klopp je u razgovoru za zvaničnu stranicu Redsa govorio o čuvenom polufinalu Lige prvaka protiv Barcelone u sezoni 2018/2019.

Redsi su poraženi u prvom meču rezultatom 3:0, ali su u revanšu pobijedili 4:0 i na kraju prošli u finale gdje su pobijedili Tottenham i osvojili Ligu prvaka.

Klopp se osvrnuo na instrukcije tadašnjem napadaču Divocku Origiju te je istakao da igraču ne smiješ davati previše podataka već da moraš biti direktan.

"Šta da kažemo Divocku? Šta mora uraditi? Kada daješ instrukcije igraču, ne smiješ mu dati previše podataka jer nema iPad na terenu kojeg može otvoriti i vidjeti šta je zaboravio. Moraš biti direktan", kazao je Klopp nakon čega se uključio i njegov dugogodišnji pomoćnik Peter Krawietz koji je Divocku Origiju pokazao gol Edina Džeke godinu prije i rekao mu da ponovi taj potez.

"Barcelona je godinu prije izgubila u Rimu i to nakon što su pobijedili prvu utakmicu, Edin Džeko je bio dobar primjer za Divocka tog dana jer je on postigao prvi gol. Samo smo mu rekli 'Slušaj, ovo je uradio Džeko, probaj i ti, bilo bi sjajno kad bi postigao gol poprilično rano u utakmici'", dodao je.

Još jedan od Kloppovih pomoćnika Pepijn Lijnders je istakao da se to nije desilo, oni vjerovatno ne bi bili više na klupi Redsa.

"Zaista sam vjerovao da se to nije desilo, mi ne bi sjedili ovdje sa vama. To je bilo zaista nevjerovatno", dodao je Linders.

Origi je u toj utakmici postigao dva gola baš kao i Georginio Wijnaldum što je bilo dovoljno za jednu od najvećih pobjeda Liverpoola ikada.