Deutsche Welle
0

Kako je Bundesliga BiH pomogla na putu za JAR

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Samo četiri godine nakon početka rata, Bosna i Hercegovina je postala članica Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Bilo je to prije 13 godina, a danas ovoj zemlji ide iznenađujuće dobro u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, piše Deutsche Welle.

Iako BiH još uvijek nije obezbijedila mjesto u Južnoafričkoj Republici, velika je stvar sama činjenica da se borimo za ovu poziciju, ako se uzme u obzir da je Nogometni savez BiH formiran tek 1992. godine, a državni tim je zaigrao zajedno tek 1994.

Sve to pokazuje koliko je BiH napredovala u formiranju državnog nogometnog tima, rezimira Deutsche Welle i podsjeća na kraj devedesetih godina kada je naša zemlja igrala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, te dvaput savladala Sloveniju i bila jedina ekipa koja je pobijedila pobjednike grupe - Dansku.

U narednim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Koreji i Japanu bilo je još manje prilika za slavlje. Završili smo kao drugi s kraja, a jedine pobjede zabilježene su protiv Lihtenštajna. Uprkos još jednom razočaravajućem pokušaju odlaska na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, BiH se konačno uspjela približiti vrhu tabele u grupnom dijelu takmičenja. Završili smo treći, iza Španije i Srbije i Crne Gore. Imali smo četiri pobjede i četiri remija, a samo dva izgubljena meča. Progres je bio evidentan.

U ovim kvalifikacijama bh. reprezentacija je otišla i korak dalje, osiguravši doigravanje u baražu. Estoniju su momci pod vodstvom Ćire Blaževića savladali sa čak 7:0 u prvom susretu, a ukupno su postigli impresivnih 25 golova.

Igrači Bundeslige vode BiH u JAR

Napadačka moć reprezentacije Bosne i Hercegovine uglavnom potiče od nogometaša koji igraju u najboljoj ligi Njemačke. Edin Džeko, najbolji strijelac našeg tima koji je postigao devet pogodaka, predvodi udarnu postavu Wolfsburga, dok je Hoffenheimova uzdanica Vedad Ibišević dao dodatnu snagu liniji napada BiH.

Iza napadača je još jedan igrač Bundeslige, vrijedni Wolfsburgov veznjak Zvjezdan Misimović. Popularni Miske rođen je u Minhenu, a igrao je i za Bayern. Kreativac na sredini terena nije bio jedini koji je BiH doveo na mjesto gdje se danas nalazi u svijetu nogometa. Još jedan igrač Hoffenheima, Sejad Salihović, vrijedan je član tima "zmajeva".

Osim njih, tu je Kaiserslauternov Dario Damjanović, te Frankfurtov Zlatan Bajramović, a u drugoligašu Greuther Furthu je Mirko Hrgović.

Sa raznolikim sastavom koji čine igrači iz velikih evropskih klubova, od moskovskog CSKA do Olympique Lyona bh. momci stiču vrijedna iskustva, a ako se BiH kvalifikuje za JAR 2010., to će za ovu malu balkansku naciju biti poseban podvig, zaključuje novinar Deutsche Wellea.