Iznenađenje ljeta
134

Kako je Bayern doveo trenera koji je ispao iz lige: "Krivac" je i Pep Guardiola

D. P.
Guardiola i Kompany su oduvijek u sjajnim odnosima (Foto: EPA-EFE)
Guardiola i Kompany su oduvijek u sjajnim odnosima (Foto: EPA-EFE)
Imenovanje Vincenta Kompanyja za novog trenera Bayerna pravi je šok u svijetu nogometa, a Fabrizio Romano je otkrio da je Pep Guardiola imao svoje "ruke" u tom poslu.

Bavarski velikan je nakon najteže sezone decenijama unazad odlučio iznenaditi cijeli svijet imenovanjem Vincenta Kompanyja za novog trenera.

U sezoni oporavka bavarskog velikana vodit će ih čovjek koji je prije nekoliko sedmica ispao iz lige. Vodio je Burnley i ispao iz Premiershipa, a za cijelu sezonu uspio je ostvariti pet pobjeda pa je ovakav potez Bayerna iznenadio i navijače kluba i sve koji nogomet prate.

Danima se postavlja pitanje kako je Bayern došao na ideju da pozove Kompanyja, a italijanski novinar Fabrizio Romano otkriva da je ulogu u svemu imao i Pep Guardiola.

Jedan od najboljih menadžera današnjice dugo je trenirao Kompanyja u Manchester Cityju i uvjeren je u njegove trenerske kvalitete te je preporučio Bayernu njegove usluge.

Guardiola je ostao u sjajnim odnosima sa čelnicima Bayerna, nakon što je tokom karijere vodio i bavarski klub, a sada je preporučio Kompanyja.

Menadžer Manchester Cityja je Kompanyja opisao kao talentovanog menadžera, pametnog čovjeka i idealnog kandidata za klupu Bayerna.

Iako je ispao iz lige u Engleskoj, Kompany je pažnju privukao time što je iz korijena promijenio način igre Burnleya. Kleretsi su pod njegovim vodstvom igrali mnogo ofanzivnije i drugačije u odnosu na eru kod Seana Dychea i napadačkom igrom uspio je godinu ranije izboriti plasman u Premier ligu iz koje je ispao u prvoj sezoni.