Čeka se odluka La Lige
5

Kako Barcelona može dovesti napadača nakon prijelaznog roka i ko su kandidati

F. Z.
Quique Setien želi napadača (Foto: EPA-EFE)
Quique Setien želi napadača (Foto: EPA-EFE)
Teške povrede Ousmanea Dembelea i Luisa Suareza vratile su Barcelonu na nogometno tržište, iako je prijelazni rok završen prošlog mjeseca.

Urugvajski napadač povrijedio je koljeno u januaru i očekuju ga četiri mjeseca pauze, dok će zbog povrede potkoljenice Francuz pauzirati šest mjeseci. Upravo je povreda Dembelea bila signal za Barcelonu da opet "izađe" na tržište. Međutim, kako je moguće da Barcelona angažuje nogometaša nakon što je završen prijelazni rok?

Prema pravilima La Lige, ako je igrač povrijeđen duže od pet mjeseci, onda klub ima pravo da angažuje nogometaša koji igra u drugoj ekipi La Lige ili nogometaša koji nema ugovor. Barcelona je poslala medicinski karton Dembelea i sada će ljekarska komisija La Lige donijeti odluku o tome da li će dozvoliti Kataloncima transfer nakon što je završen prijelazni rok.

"Medicinski karton će pogledati nezavisna komisija koja će potom donijeti odluku. Kada je povrijedio drugu nogu pauza je bila tri i po mjeseca, zbog toga treba sačekati odluku komisije", rekao je nogometni ekspert Guillem Balague za BBC Radio 5.

Quique Setien je poručio klubu da mu treba napadač, a kao mogući kandidat spominj se Alavesov Lucas Perez koji je postigao devet pogodaka u 22 utakmice ove sezone. Na listi je i Getafeov Angel Rodriguez koji ima odštetnu klauzulu od devet miliona eura. Ovaj 32-godišnjak postigao je 13 pogodaka ove sezone. Na listi su i Levanteov Roger Marti, kao i Betisov Loren, ali i Real Sociedadov Willian Jose.

"Ako spuste 70 miliona eura na stol, dogovorit ćemo se. To je sve što imam poručiti", rekao je Imanol Alguacil, trener Real Sociedada, ranije ove sedmice.