Veliki problemi
7

Kakav će biti kraj sezone u Seriji A? Razmatraju se tri moguća scenarija

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski nogometni savez razmatra tri moguća scenarija za kraj sezone u Seriji A nakon što je italijanska vlada jučer donijela odluku da se zbog epidemije koronavirusa zaustavljaju sva sportska takmičenja do 3. aprila, piše La Repubblica.

Naime, u Italiji je broj zaraženih virusom naglo porastao pa je vlada proglasila crvenu zonu na području čitave zemlje, zbog čega je nastao veliki problem i za Seriju A, jer niko ne zna kada i kako će se odigrati odgođene utakmice.

Krajem mjeseca je reprezentativna pauza, ali unatoč tome u Italiji su zbog koronavirusa odgođene čak 33 utakmice, jer su do kraja mjeseca trebale biti odigrane i utakmice odgođene pretprošlog vikenda.

Tri moguća scenarija su:

1. Nema prvaka, nema pobjednika kupa

Ovaj radikalni potez trenutno nije realan, ali nije ni nemoguć. Italijani bi, ukoliko potraje kriza u vezi s koronavirusom, mogli potpuno prekinuti sezonu, što bi značilo da prvaka ne bi bilo, ne bi se igrao ni kup, a niko ne bi mogao ni ispasti iz lige, jer ona nije odigrana do kraja. U tom slučaju Serie A bi se samo na jednu sezonu proširila na 22 ili 24 kluba kako bi bili nagrađeni klubovi koji su odlično igrali u Seriji B. Prekid prvenstva sigurno bi izazvao potpuni haos u italijanskom nogometu.

2. Odgoda početka Evropskog prvenstva

Početak Eura (12. juni) je iz dana u dan pod sve većim upitnikom. Igra se u 12 evropskih gradova i postoji velika mogućnost da se Euro odgodi za kraj godine zbog širenja koronavirusa. Italijanima bi dobro došla ovakva odluka jer bi onda imali vremena završiti prvenstvo u junu i ne bi toliko osjetili odgode utakmica.

3. Ubrzani ritam i otkazivanje Kupa

Najrealniji scenarij je da se odgođene utakmice uguraju u sve moguće termine preko sedmice kako bi se prvenstvo završilo na vrijeme. Klubovi bi igrali utakmice svaka dva ili tri dana do kraja sezone. U tom slučaju gotovo je sigurno da bi se otkazao Kup za ovu sezonu, jer bi bilo nemoguće sve te utakmice ugurati u raspored.