Prva nogometna liga FBiH
1

Kakanjski 'Rudar' u srcu i blatu

Tekst i foto: Jasenko Korjenić
U Kaknju na stadionu Rudara pred oko 200 gledalaca danas je odigrana prvenstvena utakmica Prve nogometne lige Federacije BiH između Rudara i Igmana iz Konjica. Rezultatski, bio je ovo uspješan trenerski debi Milomira Šešlije pred domaćom publikom. No, i Kakanj i 'Rudar' muče neki drugi problemi koji se najbolje ogledaju u blatu koje nikako da se ukloni sa nogometnog stadiona.

Milomir Šešlija naslijedio je bivšeg trenera Nijaza Kapu koji je dao ostavku i ide samo na jednu stvar - da dovede Rudar u najviši rang bh. nogometa. Rudar i Budućnost iz Banovića vode utrku za prvo mjesto, te već u narednom kolu Prve nogometne lige Federacije BiH ta dva kluba sastaju se u Banovićima, gdje se očekuje dobra utakmica od dva tima koja igraju derbi kola i eventualno će pasti odluka ko ima najveće šanse da iduće sezone zaigra na najvišem nivou.

Krajem devedesetih godina kakanjski Rudar igrao je u vrhu bh. nogometa. Sezone je završavao na visoko rangiranim mjestima, na stadionu Rudara padali su i najjači klubovi poput Sarajeva, Željezničara, Veleža, Čelika.

Rudar već devetu sezonu nastupa u nižem rangu u okviru Prve nogometne lige Federacije BiH. Svake sezone postoji jedan cilj a on je da se ponovno nađu u društvu najboljih. Taj cilj nikako da se ostvari i postavlja se pitanje da li je to do samog kolektiva Rudara iz Kaknja ili je čak u pitanju viša sila, jer poznato je da je bh. nogomet u velikoj krizi, vladaju namještaljke, mito i korupcija.

Stadion Rudara u Kaknju je u jako lošem stanju, a on je jedan od uslova za ulazak u Premier ligu. Kad bi Rudar rezultatski na terenu ostvario plasman za viši rang, rukovodstvo kluba bi se itekako moralo potruditi da stadion dovede u optimalno stanje koje dolikuje Premier ligi.

Prije dvije godine predstavljeni su projekti za modernizaciju i uređenje stadiona. Sve je ostalo na tome. Radovi započeti i nikada završeni. Grad Kakanj finansijski stabilan, privreda razvijena, veliki novac je u pitanju, ali po mišljenju građana taj novac završi na drugim mjestima, a najmanje u Kaknju, pa samim time novca za kakanjsku infrastrukturu itekako nedostaje.

Poznata parola "Rudar u srcu" malo je izmijenjena, pa sada glasi "Rudar u srcu i blatu", zbog lošeg uređenja stadiona i blata koje se pojavi sa prvom kišom.