U17 Euro
2

Kadetska reprezentacija BiH igra protiv favorizirane Njemačke

Piše: O. T.
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom protiv Njemačke u 1. kolu grupe C započinje svoj put na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Utakmica između Bosne i Hercegovine i Njemačke na programu je danas u 12:00 sati u Kostreni.

Izabranici Sakiba Malkočevića drugi put u historiji nastupaju na Euru. Prošle godine na prvenstvu u Azerbejdžanu kao debitanti ispali su u grupi gdje su bili smješteni zajedno sa Njemačkom, Austrijom i Ukrajinom. Zauzeli smo treće mjesto iza Njemačke i Austrije, a pobjedu smo upisali protiv Ukrajine u posljednjem kolu.

Naš tim ove godine igra u grupi sa Njemačkom, Republikom Irskom i Srbijom te ponovo ima male šanse za plasmanom u četvrtfinale.

Njemačka je ovo takmičenje osvojila 2009. godine, a prošle godine je zaustavljena u polufinalu, dok je pretprošle godine igrala finale. Niz odličnih rezultata Nijemci žele nastaviti na ovom Euru.

"Sutra nas očekuje prvi meč na Euru i to protiv Njemačke koja je jedan od favorita za prvo mjesto na ovom takmičenju. Mi smo prošli težak put do ovog šampionata i sve ćemo učiniti da našu državu predstavimo u što boljem svjetlu. Prošle godine smo u Bakuu takođe u grupi igrali sa Njemačkom. Poraženi smo, ali nismo razočarali. Sada sa novom generacijom se ponovo sastajemo. Njemačka je favorit, ali mi ćemo pokušati da ih iznenadimo", rekao je Sakib Malkočević pred ovaj susret.

Selektor Njemačke Christian Wuck očekuje defanzivan pristup naše selekcije u ovom meču.

"Očekuje nas teška utakmica protiv BiH koja će vjerovatno igrati defanzivno. Imaju veoma brze igrače u napadu pa možemo očekivati da igraju dugim loptama na njih i pokušat ćemo da nađemo rješenje za takvu igru", izjavio je Wuck.

Spisak bh. kadeta i raspored na Euru

Na spisku igrača koji će braniti boje Bosne i Hercegovine na ovom Euru nalaze se: Jasmin Kršić, Matej Perković, Dobrica Tegeltija, Jusuf Gazibegović, Armin Imamović, Enio Zilić, Emir Sejdović, Rijad Sadiku, Eldin Omerović, Dino-Samuel Kurbegović, Stefan Santrač, Đani Salčin, Domagoj Marušić, Milan Šikanjić, Nemanja Vještica, Milan Savić, Elvis Mehanović i Marko Brkić.

1. kolo (4. maj): Njemačka - BiH (12:00), Srbija - Republika Irska (16:30) 2. kolo (7. maj): Njemačka - Srbija (12:00), Republika Irska - BiH (16:30) 3. kolo (10. maj): Republika Irska - Njemačka (12:00), BiH - Srbija (12:00)

Put do drugog nastupa na Euru

Kvalifikacijska runda: Latvija 3:0, Moldavija 1:0, Rusija 1:2 (drugo mjesto u grupi 1)

Elitna runda: Slovenija 0:0, Češka 2:1, Engleska 0:1 (drugo mjesto u grupi 7)

Najbolji strijelac: Milan Šikanjić (dva gola)