Simbol Rome
166

Kad Totti otvori dušu: U moje vrijeme se nogomet igrao zbog ljubavi, a ne zbog novca

K. H.
Francesco Totti (Foto: EPA-EFE)
Francesco Totti (Foto: EPA-EFE)
Legendarni nogometaš Francesco Totti u intervjuu za britanski Guardian govorio je o razlici u nogometu danas i u prošlosti, a kako i sam kaže, nemoguće je porediti ta dva vremena.

"Ja sam nogomet počeo igrati u nekom drugom vremenu. Tada je ovaj sport bio drugačiji, bio je pun strasti i ljubavi prema navijačima. Bilo mi je lagano igrati za tim za koji sam oduvijek navijao, a svakako da nije mala stvar biti u jednom klubu 25 godina", kaže Totti i dodaje:

"Da biste postali kapiten i jedan od najvažnijih igrača u timu, uvijek morate biti na vrhuncu zadatka. Zbog toga je teško porediti moje vrijeme u nogometu i ovo danas. Nogomet je sada više biznis koji govori igračima da trebaju ići tamo gdje će zaraditi više novca."

Ipak, Totti kaže da je kao dijete maštao da igra za Milan.

"Milan je, kada sam ja bio dijete, bio najuzbudljivija ekipa koju sam ikada gledao, možda i jedina za koju sam maštao da igram. Ipak, uvijek je moja i samo moja odluka bila gdje ću nastaviti karijeru i iako sam bio vrlo mlad, znao sam gdje ću u budućnosti igrati - u Romi", kaže Totti.

Potom se osvrnuo i na ponudu Real Madrida, a kako i sam kaže, bilo je teško odbiti Madrid. Ipak, srce je na kraju presudilo i ono je uvijek biralo Romu.

"Naravno da sam razmišljao o ponudi Reala, bio je to jedini klub u koji sam mogao otići nakon Rome. Dugo sam razmišljao, ali da budem iskren, slušao sam srce i ostao u Romi. Ovo su neke stvari od kojih ne možete pobjeći. Iskustvo van Italije moglo bi biti dobro za mene i moju porodicu, ali za mene je uvijek najvažnija bila Roma", dodaje Totti.

U 27 godina između početka i kraja igračke karijere u Romi strpao je 25 sezona u dresu prvog tima Rome, 786 nastupa, 307 golova i pet trofeja.

Sa Romom je 2001. godine bio prvak Italije. Sa Italijom je 2006. godine bio prvak svijeta. U dresu Italije je igrao finale Eura 2000. godine u kojem je poražen. Tada je izabran za najboljeg igrača utakmice.

Uvršten je u All Star tim Mundijala 2006. godine. Uvršten je i u najbolji sastav Eura 2000. godine. Pet puta je bio najbolji italijanski igrač Serije A. Jednom je bio najbolji strijelac Evrope.