Nakon 12 mjeseci
29

Južna Koreja otpustila Jurgena Klinsmanna

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pedesetdevetogodišnji njemački stručnjak Jurgen Klinsmann više nije selektor nogometne reprezentacije Južne Koreje.

Klinsmann je preuzeo najbolju južnokorejsku selekciju u februaru 2023. godine te je potpisao ugovor do kraja Svjetskog prvenstva 2026. godine, no otkaz je dobio nakon samo 12 mjeseci. Poraz u polufinalu Azijskog kupa doživio je ranije ovog mjeseca, čime su nestale šanse da Južna Koreja stigne do trofeja nakon 64 godine.

Pored toga, pojavili su se izvještaji o sukobima između najboljih igrača, a kapiten Son Heung-min je povrijedio prst tokom sukoba sa saigračima prije šokantnog poraza od Jordana prošle sedmice. Incident se dogodio tokom zajedničke večere, što je potvrdio i Nogometni savez Južne Koreje.

Klinsmann je nakon poraza od Jordana kazao da ne namjerava podnijeti ostavku, međutim, čelnici saveza su mu odlučili uručiti otkaz.

Inače, Nijemac nije bio popularan među navijačima jer je malo vremena provodio u Južnoj Koreji preferirajući Kaliforniju. Mediji su izračunali da je u prvih šest mjeseci na kormilu reprezentacije proveo samo 67 dana u Južnoj Koreji, dok su prethodni selektori birali ovu zemlju za svoju bazu.

Klinsmann je osvojio treće mjesto s Njemačkom na Svjetskom prvenstvu 2006. godine.