Saga završena
315

Južna Koreja osvojila Azijske igre, Son Heung-min oslobođen obaveznog vojnog roka

Klix.ba
Son Heung-min (Foto: EPA-EFE)
Son Heung-min (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Južne Koreje osvojila je Azijske igre nakon što je u finalu porazila Japan sa 2:1, a to znači da zvijezda Tottenhama Son Heung-min neće ići u vojsku, što je posljednjih dana bila jedna od najaktuelnijih sportskih tema.

Zakon u Južnoj Koreji jasno nalaže da svaki muškarac do svoje 27. godine mora služiti vojsku, a s obzirom na to da je Son prije nešto više od mjesec i po proslavio 26. rođendan, ostala mu je još samo godina da se prijavi za vojnu službu.

Ipak, vlasti u ovoj državi odlučile su nagraditi nogometaše ukoliko osvoje zlato na Azijskim igrama, što su oni na kraju i učinili, pa će Son sasvim normalno moći nastaviti svoju karijeru i ubrzo će se priključiti ekipi Tottenhama.

Nakon regularnih 90 minuta nije bilo pogodaka, a onda u 93. minuti Lee donosi prednost svojoj ekipi, da bi Hwang Hee u 101. postigao i drugi pogodak. Konačnih 2:1 postavio je Ueda u 115. minuti, a nakon toga nije bilo promjene rezultata.

Pobjedom Južne Koreje, završena je jedna od najvećih saga u svijetu sporta u posljednje vrijeme, a zvijezda Tottenhama u najboljim godinama i formi neće morati prekinuti karijeru kako bi obavio dužnost prema državi. Osvajanjem zlatne medalje, svakako da je zaslužio pomilovanje, ali je i pokazao da je sposoban i spreman u svakom trenutku boriti se za rodnu državu.