Senzacija u Rusiji
758

Južna Koreja izbacila Njemačku sa Svjetskog prvenstva, Švedska i Meksiko u osmini finala

Piše: N. K.
Njemačka - Južna Koreja (Foto: AFP)
Aktuelni svjetski prvak reprezentacija Njemačke ispala je sa Svjetskog prvenstva u Rusiji već nakon grupne faze. Iz grupe F u osmini finala igrat će Švedska i Meksiko.

Njemačka je svoje očajno izdanje na Mundijalu zaokružila porazom od Južne Koreje rezultatom 0:2, nakon čega su izgubili sve šanse za prolazak u narednu fazu takmičenja.

Iako su Nijemci imali 74 posto posjeda lopte u svojim nogama te su uputili čak 24 udarca ka golmanu Chou, nisu uspjeli doći do pogotka i ujedno plasmana u osminu finala.

Koreja je na kraju stigla i do pobjede golovima u sudijskoj nadoknadi. Strijelci su bili Kim Young-Gwon i Son Heung-Min.

Među 16 najboljih su se našli Švedska i Meksiko i to nakon što su Skandidavci upisali uvjerljivu 3:0 pobjedu u njihovom današnjem međusobnom duelu.

U prvom poluvremenu nije bilo pogodaka, iako su obje ekipe imale nekoliko odličnih prilika. Vrijedi istaći da su Meksikanci imali daleko veći posjed lopte u svojim nogama (66-34).

U nastavku je uslijedila prava rapsodija Šveđana, a već nakon pet minuta igre Augustinsson je pogodio nakon nespretne reakcije njegovog saigrača Claessona u srcu šesnaesterca Meksikanaca.

Granqvist je u 62. minuti udvostručio prednost golom iz penala, kojeg je argentinski sudija Pitana dosudio nakon konsultovanja VAR tehnologije. Konačnih 3:0 za veliko slavlje Šveđana postavio je Alvarez autogolom.

Švedska i Meksiko su tako grupu okončali sa po šest bodova, dok je Njemačka osvojila skromna i nedovoljna tri boda, kao i Južna Koreja.

Tabela: