Nakon oduzimanja bodova
39

Juventusu se ne piše dobro: Stara dama strmoglavo nazadovala na tabeli, Evropa je miljama daleko

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fudbalska vijest dana stigla je večeras iz Italije. Federalni sud u ovoj zemlji odlučio je kazniti ekipu Juventusa oduzimanjem čak 15 bodova u domaćem šampionatu.

Povod ove odluke je sumnjiva transfer politika kluba, u kojem su kažnjeni i njegovi rukovodioci iz spornog perioda od 2019. do početka 2021. godine.

Ako je nedavni debakl od lidera Napolija (1:5) raspršio Juvetove snove o eventualnoj titulu, odluka saveznog apelacionog suda stigla je kao sol na ranu kojom su dovodene u pitanje i evropske ambicije Stare dame.

U praksi to znači da će Juventus sa diobe trećeg mjesta pasti na diobu 10. i 11. pozicije, odnosno da će se sa 37 srozati na samo 22 boda...

Za liderom Napolijem sada zaostaju vrtoglavih 25 bodova, pa će biti pravo čudo ukoliko odluka ostane na snazi, a Juventus uspije da se izbori za neko mjesto koje vodi u Evropu naredne sezone.

Sasvim je sigurno da će se Juve žaliti na ovu odluku, no pitanje je koliko će nova afera imati utjecaja na generalno stanje u redovima ionako poljuljane Stare dame.

Podsjetimo, upravo je Juventus bio jedan od učesnika Kalčopolija, čuvenog skandala sa namještanjem utakmica u Seriji A iz 2006. godine kada je izbačen iz prvog u drugi rang italijanskog fudbala.