Čeka se odluka
0

Juventusu prijeti kazna oduzimanja devet bodova

D. B.
Tužitelj Nogometnog saveza Italije (FIGC) zvanično je zatražio oduzimanje devet bodova Juventusu i suspenzije za zvaničnike među kojima su Andrea Agnelli, Fabio Paratici i Federico Cherubini.

Drugo suđenje za navodne finansijske nepravilnosti koje su počinili Juventus i drugi klubovi iz italijanske Serie A zakazano je za danas, a FIGC-ov tužitelj Giuseppe Chine je zatražio oduzimanje devet bodova Bianconerima. Repubblica piše da bi se kazna odnosila na aktuelnu sezonu, a Juve bi imao pravo žalbe.

Juventus i još 10 klubova iz Serie A su oslobođeni optužbi na prvom suđenju koje se odnose na "napuhane" vrijednosti transfera. Međutim, otvoren je novi slučaj nakon istrage Juventusovih finansija, koji vodi tužitelj iz Torina. Riječ je o novim dokazima protiv Bianconera i drugih klubova među kojima su Sampdoria, Empoli, Genoa, Parma, Pisa, Pescara, Pro Vercelli i Novara.

Juventus je "pod lupom" ne samo zbog transfera, nego i zbog tajnih isplata igračima nakon vrhunca pandemije koronavirusa.

Tužitelj je zatražio suspenziju od 16 mjeseci za bivšeg predsjednika Juventusa Andreu Agnellia, 23 mjeseca i 10 dana za Fabija Paraticija, 10 mjeseci za Federica Cherubinija i članove Juventusove uprave uključujući bivšeg potpredsjednika Pavela Nedveda.

Advokati odbrane će sada imati izlaganje, a potom će sud odlučiti da li će se suđenje nastaviti ili će biti okončano.

Agnelli, Nedved i članovi uprave su dali ostavke 28. novembra 2022. godine, a klub je dobio nove direktore na čelu s Agnellijevim nasljednikom Gianlucom Ferrerom.