Čvrsti stavovi
75

Juventusov gazda želi superligu: Zašto da Atalanta igra u Ligi prvaka!?

N. K.
Andrea Agnelli (Foto: EPA-EFE)
Andrea Agnelli (Foto: EPA-EFE)
Juventusov predsjednik Andrea Agnelli je najveći zagovaratelj nogometne superlige u kojoj bi igrali najveći evropski klubovi, a na summitu u Londonu govorio je o takmičenju koje bi bilo daleko jače od sadašnje Lige prvaka.

"Poštujem sve što Atalanta radi, ali bez historije na evropskoj sceni i samo zahvaljujući jednoj dobroj sezoni imali su direktan put u elitno evropsko takmičenje. Je li to ispravno ili ne? Onda pomislim na Romu koja je prethodnih godina dala veliki doprinos u rejtingu italijanskog nogometa. Imala je samo jednu lošu sezonu i ispala je iz elite uz sve posljedice koje su uslijedile za njene finansije", rekao je Agnelli.

Juventusov gazda bi volio redizajnirati Ligu prvaka, a cilja na NBA model kako bi zaštitio velikane.

"Trebamo zaštititi naše investicije. Da li bi Atalanta u tom slučaju imala manje šansi zaigrati na vrhunskom nivou? Ne moram odgovarati na to pitanje, moramo stvoriti transparentan proces koji bi nas doveo do ispravnih odluka. Ima ekipa koje osvoje ligu ili kup i automatski se kvalifikuju u evropsko takmičenje. Samo na osnovu nacionalnog koeficijenta. Poenta je da napravimo ravnotežu između onog što klub doprinosi evropskom nogometu i njegovih rezultata u samo jednoj sezoni", dodao je Agnelli.

Podsjetimo, Atalanta je nadomak četvrtfinala Lige prvaka nakon što je razbila Valenciju 4:1 u Milanu, dok je Juventus u prvoj utakmici osmine finala izgubio kod Lyona 1:0.