Nogomet
2

Juninhu prijeti kazna zbog kršenja antidoping-pravila

Totalsport
Juninho Pernambucano
Juninho Pernambucano
Legendarni brazilski nogometaš Juninho Pernambucano (37) mogao bi biti kažnjen zbog kršenja Svjetskog antidopinškog kodeksa.

Nekadašnji ofanzivni veznjak Lyona, danas član Vasco da Game, nakon nedavne je utakmice brazilskog prvenstva protiv Ponte Prete nasumično odabran za doping-kontrolu, no umjesto da ode direktno u sobu u kojoj je trebao ostaviti uzorak, kako i nalažu pravila, Juninho je najprije otišao u svlačionicu svoje ekipe.

Kako bi se spriječila mogućnost bilo kakve manipulacije, igrači su dužni s terena otići direktno u prostoriju u kojoj su dopinški kontrolori, no Juninho to nije uradio i sada mu prijeti vremenska suspenzija i(li) novčana kazna. Zbog istog se prekršaja provodi disciplinski postupak i protiv Juana iz Santosa te Ricarda Berne iz Fluminensea.

Majstor slobodnih udaraca će biti saslušan u petak, a u njegovu je odbranu stao Vascov ljekar Albino Pinto.

"Normalno je da igrači najprije pokupe svoje stvari iz svlačionice kako bi uštedjeli vrijeme prije povratka kući. Juninho se ispričao kad je shvatio da je pogriješio, a ljekar koji je taj dan bio u doping-kontroli je rekao da je sve u redu. Zato me čudi što je došlo do ovoga", izjavio je Pinto.