Drama na Wembleyu
29

Jučer tragičar, danas heroj: Bernardo Silva odlučio veliki derbi i odveo City u finale FA Cupa

D. P.
Silva je postigao jedini gol (Foto: EPA-EFE)
Silva je postigao jedini gol (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja savladali su Chelsea rezultatom 1:0 u polufinalu FA Cupa na Wembleyu i tako izborili plasman u odlučujuću, finalnu utakmicu za novi trofej.

Nakon ispadanja iz Lige prvaka tokom radnog dijela sedmice, Pep Guardiola je morao podići svoju ekipu i nastaviti borbu za preostale trofeje. U tu borbu je krenuo bez Erlinga Haalanda, koji je današnji meč propustio zbog povrede, ali to na kraju nije ostavilo traga na rezultat.

Manchester City je dominirao posjedom i igrom tokom cijele utakmice, ali nije bio opasniji od svog rivala. Odličnu priliku za Chelsea imao je do ove utakmice nezaustavljivi Cole Palmer, ali je Stefan Ortega odbranio njegov šut iz 31. minute nakon sjajnog solo prodora.

Rezultatom 0:0 otišlo se na odmor, a onda je na startu drugog dijela dvije vezane šanse imao Nicolas Jackson, no golman Ortega je ponovo spasio svoj tim.

Odgovorio je Phil Foden prilikom u 53. minuti, ali se istakao i golman Đorđe Petrović na drugoj strani. Tada je City pojačao pritisak i to se na kraju isplatilo.

Igrao se 84. minut kada je Bernardo Silva postigao gol za plasman Cityja u polufinale. Portugalac je na katastrofalan način izveo penal u srijedu protiv Real Madrida i tako svoj tim ostavio bez polufinala Lige prvaka, ali se danas koliko-toliko iskupio pobjedonosnim golom.

U drugom polufinalu sutra se sastaju Coventry i Manchester United. Po svemu sudeći, ponovo ćemo derbi Manchestera gledati u finalu kupa.

Rezultat i strijelac:

Manchester City - Chelsea 1:0 (Silva 84')