Nogomet
83

Jubilej za BiH: 20 godina od prve kvalifikacijske pobjede nad Slovenijom u Ljubljani

Piše: Fuad Krvavac
(Foto: Fuad Krvavac)
Nakon veličanstvene pobjede nad Italijom, tadašnjim viceprvakom svijeta sa Mundijala 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, te saznanja da je svjetski prvak iz te godine Brazil pozvao reprezentaciju Bosne i Hercegovine na gostovanje 18. decembra, naš tim je u vedrom raspoloženju odmah u četvrtak ujutro odletio za Sloveniju kako bi u nedjelju, 10. novembra 1996. godine, odigrao treću utakmicu kvalifikacija prve grupe za odlazak na Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj.

Aerodromsko osoblje ih je ispratilo na njihov drugi let, čije vrijeme polijetanja nije bilo precizirano s obzirom na to da je avion dolazio sa ljubljanskog Brnika.

Meho Kodro stigao u Ljubljanu

Nakon dva poraza izabranici Fuada Muzurovića bili su na posljednjem petom mjestu na tablici, bez bodova iz dva susreta i sa gol-razlikom od 1:7. Porazi od Grčke u Kalamati (3:0) i Hrvatske u Bologni (4:1) nisu ulijevali veliku nadu, ali pobjeda nad Azzurima donijela je mnogo više optimizma, a saigračima se pridružio i Meho Kodro, kojeg nije bilo na dvije prethodne utakmice.

Svojim dolaskom Meho Kodro je oraspoložio ne samo saigrače, već i navijače, posebice što je nakon odlaska iz Barcelone u Tenerife pružao odlične igre u napadu, što je podgrijavalo nadu u prvu kvalifikacijsku pobjedu.

Foto: Fuad Krvavac
Foto: Fuad Krvavac

Utakmica sa Slovencima je tada bila derbi začelja jer su Zmajčeci bili mjesto više, također bez bodova, sa dva poraza od Grka i Danaca. I ovaj put su reprezentativci BiH ranije otputovali kako bi u nedaleko od Ljubljane imali tri dana za trening, jer u Sarajevu i okolini još uvijek nije bilo uvjeta treniranje.

Pristižu navijači "Ljiljana"

Boravak i treninzi "Ljiljana" u Ljubljani praćeni su s velikom pažnjom jer se znalo da će na Centralnom stadionu za Bežigradom biti više gostujućih navijača, jer hotel u kojem su boravili reprezentativci BiH bio je neprestano opsjednut brojnim Bosancima i Hercegovcima koji žive u Sloveniji. Bila je to prvi put organizirana grupa navijača reprezentacije BiH iz inozemstva, a dolazak su najavile i manje grupe u BiH, posebice iz Bihaća, ali i ostalih gradova BiH.

U slovenskim medijima su o izabranicima Fuada Muzurovića, nakon pobjede nad Italijom, bile samo riječi hvale i smatrali su ih izrazitim favoritima. A bila je to reprezentacija bez svog fizioterapeuta te je morao uskočiti Marko Kukrić, nekadašnji maser Željezničara, a tada ljubljanske Olimpije.

Ambasadori uz reprezentaciju BiH

Zanimljivo je da su se sa čelnicima Nogometnog saveza BiH u Ljubljani družili i tadašnji ambasador BiH u Sloveniji Uglješa Uzelac te Viktor Jakovich raniji ambasador SAD-a u BiH.

Foto: Fuad Krvavac
Foto: Fuad Krvavac

Na konferenciji za medije izbornika i predsjednika saveza, Zdenka Verdenika i Rudija Zavrla u ime Nogometnog saveza Slovenije, te Fuada Muzurovića i Jusufa Pušine iz NS BiH, gosti su se zahvalili na velikom gostoprimstvu, kao i na podršci pri prijemu NS BiH u FIFA-u te želji da bez obzira na situaciju u BiH igraju u Sarajevu u kvalifikacijama. Slovenci su odmah ponudili da kao domaćini igraju u jednom od gradova u Sloveniji, Ljubljani, Mariboru ili Kopru.

Uloga favorita domaćinu

Ipak, najviše riječi je bilo o samoj utakmici. Iako su Slovenci do susreta sa "Ljiljanima" igrali čak 29 puta, nastupili su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1996. u Engleskoj, pribojavali su se i biranim riječima govorili o izabranicima Fuada Muzurovića. Ipak, gosti su ulogu favorita prepustili domaćinu.

Čak osam igrača nastupalo je za strane ekipe, a zvijezda je bio Zlatko Zahovič, igrač Porta, i kapiten Darko Milanič, kojem je u Sturmu iz Graza trener bio Ivica Osim.

Prva kvalifikacijska pobjeda u historiji

Više od polovine tribina na stadionu Bežigrad bilo je ispunjeno navijačima BiH i sat pred početak utakmice orila se pjesma.

Stadion je proključao u petoj minuti kada je Elvir Bolić brzu akciju krunisao vodećim golom, a onda pravi delirij u 33. minuti. Meho Kodro je povećao na 2:0 i svoju radost podijelio s navijačima. Slovenci se nisu predavali i golom Zlatka Zahoviča sa bijele tačke su smanjili na 2:1.

U nastavku Slovenci napadaju, ali "Ljiljani" su vrlo dobrom i organiziranom igrom došli do prve kvalifikacijske pobjede.

Foto: Fuad Krvavac
Foto: Fuad Krvavac

Nakon utakmice veliko slavlje u Ljubljani, a navijači, kao i neki igrači i novinari, već su vidjeli reprezentaciju u borbi za drugo mjesto, jer nakon Ljubljane, domaćini su reprezentaciji Grčke u martu 1997. godine u Sarajevu.

Dan ranije, u subotu na stadionu Bonifika u Koperu, igrale su mlade reprezentacije Slovenije i BiH (U21) u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1998. I jedni i drugi su imali po jednu pobjedu i poraz. Stručni štab BiH Nermin Hadžiahmetović, Sead Jesenković i Ivo Ištuk nadali su se nakon dobre igre i pobjede nad Hrvatskom u Imoli (3:1), novoj pobjedi. Naime, mjesta u malom avionu nije bilo za mlade reprezentativce pa su na dalek put do Kopra krenuli autobusom. Slovenci su bili bolji, pobijedili su 2:0, ali pamti se tada izjava mladog reprezentativca Bulenda Biščevića.

"Pravi slovenski bekovski par nije nam dao prići njihovom golu. Bili su neprelazni kao Triglav", rekao je Bišćević.

Mladi reprezentativci Slovenije sa brojem 2 i 3 bili su Spasoje Bulajić i Samir Balagić.

SLOVENIJA – BOSNA I HERCEGOVINA 1:2 (1:2)

LJUBLJANA – Centralni Stadion za Bežigradom. Gledatelja: 3.200. Sudija: Charles Agius (Malta).

STRIJELCI: 0:1 Bolić (5'), 0:2 Kodro (33'), 1:2 Zahovič (41' penal).

SLOVENIJA: Boško Bođkoivć, Robert Englaro, Aleš Križan, Darko Milanič, Alfred Jermaniš, Đoni Novak, Aleš Čeh, Zlatko Zahovič, Almir Karić (75.Peter Binkovski), Saša Udovič, Ante Šimundža (46. Ivica Vulić). Selektor: Zdenko Verdenik.

BOSNA I HERCEGOVINA: Mirsad Dedić, Nermin Šabić (89. Sead Kapetanović), Bakir Beširević, Muhamed Konjić, Senad Begić, Vlatko Glavaš, Hasan Salihamidžić (75. Elvir Baljić), Elvir Bolić (88. Senad Brkić), Meho Kodro. Selektor: Fuad Muzurović.

ŽUTI KARTONI: Jermaniš (Slovenija), Konjić, Jašarević (BiH).

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1998. godine (grupa 1)

Rezultati: Grčka – Slovenija 2:0, Slovenija – Danska 0:2, Grčka – Bosna i Hercegovina 3:0, Bosna i Hercegovina – Hrvatska 1:4, Danska – Grčka 2:1, Slovenija – Bosna i Hercegovina 1:2, Hrvatska – Grčka 1:1.

TABELA

GRČKA 4 2 1 1 7:3 7 DANSKA 2 2 0 0 4:1 6 HRVATSKA 2 1 1 0 5:2 4 BIH 3 1 0 2 3:8 3 SLOVENIJA 3 0 0 3 1:6 0