Kvalifikacije za Euro
55

Jubilarni deseti okršaj Zmajeva i Helena: Nikad slabija Grčka mora pasti u grotlu Bilinog Polja

Piše: E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nogometaši Bosne i Hercegovine i Grčke večeras će ukrstiti koplja na Bilinom Polju jubilarni deseti put.

U prethodnih devet duela više razloga za slavlje imali su Heleni. Oni su dobili četiri prva međusobna duela, a od preostalih pet susreta BiH je slavila samo jednom, dok su četiri susreta završena bez pobjednika.

Grčka na Bilino Polje dolazi dosta oslabljena. Da budemo precizniji, ovo je do sada najslabiji sastav koji će istrčati na megdan Zmajevima.

Grcima nedostaje čak osam standardnih prvotimaca - štoperi Kostas Manolas, Panagiotis Retsos i Kyriakos Papadopoulos, bekovi Vasilis Torosidis i Kostas Stafylidis, vezni igrači Petros Mantalos i Lazaros Christodoulopoulos te napadač Kostas Mitroglou.

Zmajevi moraju iskoristiti ovu priliku koja im se ukazala i u grotlu Bilinog Polja upisati tri boda te na taj način steći prednost u odnosu na velikog, sada već možemo reći, tradicionalnog rivala u borbi za odlazak na smotru najboljih evropskih selekcija 2020. godine.

Selektor naše reprezentacije Robert Prosinečki vjeruje u uspjeh.

"Siguran sam da će biti dobra atmosfera. Neće biti lako igrati, ali bit ćemo motivirani za sutra i svi se nadamo osvajanju tri boda. Ovo će biti taktička, vrlo intenzivna utakmica u trkačkom dijelu. Igrači su se odmorili i osvježili za ovu utakmicu i svi jedva čekamo da počne. Grčka je uvijek atraktivna i lijepo je igrati protiv njih", rekao je Prosinečki koji je i otkrio kojih 11 igrača će sutra istrčati na travnjak Bilinog Polja.

To su Ibrahim Šehić, Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Ervin Zukanović, Sead Kolašinac, Muhamed Bešić, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Haris Duljević, Edin Višća i kapiten Edin Džeko.

Selektor Grčke Angelos Anastasiadis je istakao kako njegova selekcija želi promijeniti stil igre te da će igrati napadački u Zenici.

"Osjećam veliku odgovornost jer je jedan Grk postao selektor nakon toliko godina. BiH ima igrače svjetske klase, ali mi smo došli ovdje da pobijedimo. Tako će biti i u svakoj utakmici, idemo da pobijedimo bez obzira na to da li igramo kući ili u gostima i da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. To je moja filozofija, igranje na pobjedu", poručio je Anastasiadis.

Njegova selekcija će najvjerovatnije igrati u sastavu: Vlachodimos, Bakakis, Siovas, papastathopoulos, Koutris, Zeca, Samaris, Fortounis, Masouras, Bakasetas i Dionis.

Susret na Bilinom Polju počinje u 20:45 sati, a sudit će ga holandski arbitar Danny Makkelie.

U isto vrijeme u kvalifikacionoj grupi J sastaju se i Italija - Lihtenštajn te Armenija - Finska.