Nogomet
5

Jose Mourinho: Kazna FA-ja je sramotna

Piše: D. B.
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Portugalski nogometni stručnjak i menadžer Chelseaja sinoć je predstavio svoju novu knjigu. Tom prilikom je govorio i o kazni Engleskog nogometnog saveza (FA).

Sinoćnji događaj je ipak bio u sjeni loših rezultata Chelseaja, kao i kazne FA-ja. Situacija za Plavce je u maju bila idealna, o Mourinhu se govorilo kao o nogometnom genijalcu nakon osvajanja titule prvaka Engleske, a sada je situacija gora nego ikada. Zbog toga je njegova prezentacija knjige bila pomalo i neugodna.

"Sretan sam što nisam dobio elektronsku narukvicu. Također, mislim da je kazna od 50.000 funti u svijetu u kojem danas živimo apsolutna sramota. Također, mislim da je mogućnost dobijanja suspenzije stadiona također nešto apsolutno nevjerovatno. Još mi je teže shvatiti kad poredim riječi i ponašanje određenih ljudi. Znam da moj engleski nije savršen, dovoljno je dobar da radim u ovoj zemlji, ali razlika između riječi 'uplašen' i 'slab i naivan' je 50.000 funti i suspenzija stadiona od jedne utakmice. Sada znamo, neko može gurati ljude u tehničkom odjelu bez problema, a za riječ 'uplašen' slijedi teška kazna. Reći da je sudija bio 'slab i naivan', a govoriti o jednom od najboljih sudija u Evropi, danas je moguće. Jedina dobra stvar koja se tiče kazne FA-ja je da svaki menadžer može napisati knjigu te kad ode na konferenciju za medije, on zna da riječ 'uplašen' košta 50.000 funti. Riječi 'slab i naivan' možete koristiti. Te riječi su važnije od agresivnosti u ovoj zemlji. Dobro je da ljudi znaju da je to jedini razlog što još uvijek mogu hodati Londonom bez elektronske narukvice", izjavio je u svom izlaganju Mourinho.

Portugalac je dodao da neće predugo ostati u Chelseaju.

"Ne mogu još 15 godina ostati u Chelseaju, moderni nogomet to ne dopušta, tako da je normalno to što karijeru neću završiti na Stamford Bridgeu. Želio bih to, ali nije moguće. Povratak u Inter je moguć", završio je Mourinho.