Srbija prva u grupi
172

Još jedno iznenađenje na Svjetskom prvenstvu: Brazil remizirao sa Švicarskom

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Brazila remizirala je sa Švicarskom u drugom meču 1. kola grupe E na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a konačni rezultat na kraju je glasio 1:1.

Brazilci su od prve minute preuzeli kontroli nad loptom, dok je Švicarska svoje prilike čekala iz kontranapada. Počelo je nešto mirnije, bez velikih prilika, a prvu šansu imao je Paulinho u 12. minuti kada je njegov udarac otišao pored gola.

Brazil je u gotovo svakom napadu pokušavao pronaći Neymara, nakon čega su čekali svoje prilike, ali do pogotka stigli su u 20. minuti nakon velemajstorije Philippea Coutinhoa.

Ofanzivac Barcelone u svom stilu se namjestio na nekih 20 metara s lijeve strane, a onda fenomenalno pogađa dalji ugao golmana Sommera koji nije imao nikakve šanse da odbrani njegov udarac i Brazil je stigao u vodstvo. Do kraja prvog poluvremena nije bilo puno prilika, a jedinu je imao Thiago Silva u drugoj minuti sudijske nadoknade kada je glavom nakon kornera šutirao preko gola.

Na početku drugug poluvremena Brazil je pokušao mirno kontrolisati stečenu prednost, ali u petoj minuti nastavka Švicarska je stigla do poravnanja. Shaqiri je centrirao iz kornera, golman Alisson je ostao ukupan na gol-liniji, a Zuber glavom loptu šalje u mrežu za veliko slavlje švicarskih igrača.

Glavni arbitar meča Ramos nije odlučio koristiti pomoć VAR tehnologije, mada se stiče utisak da je Miranda fauliran neposredno prije pogotka.

Brazil je nakon toga krenuo ofanzivnije prema golu Švicarske, Neymar je odmah u 58. minuti imao priliku, no izblokiran je u posljednji trenutak, a u tom trenutku mogla se vidjeti i bolna grimasa na njegovom licu, vjerovatno zbog toga što se još uvijek nije u potpunosti oporavio od povrede stopala.

Coutinho je dobro šutirao u 70. minuti, ali pored gola, da bi rezervista Firmino u 82. minuti iz teške pozicije šutirao visoko preko gola. Reviju promašaja nastavili su Neymar u 90. i Miranda u 92. minuti.

Posljednju priliku na meču imao je Brazil u 95. minuti, ali je defanzivac Švicarske, Schar sjajno reagovao i spriječio je Brazilce da dođu do pobjede.

Brazil će u sljedećem meču igrati protiv Kostarike u petak, dok će Švicarska u možda i direktnom duelu za prolazak dalje igrati sa Srbijom.

Tabela: