SP kvalifikacije
0

Još 13 praznih mjesta na letu za Južnu Afriku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srijeda donosi konačan rasplet u europskim, južnoameričkim, te kvalifikacijama CONCACAFA za plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine.

Do sada je poznato 19 od 32 reprezentacije koje će nastupiti na World Cupu u Južnoj Africi, a u sutra ćemo doznati još pet putnika na jug "Crnog kontinenta". Preostali će biti poznati nakon završne runde afričkih kvalifikacija, te susreta dodatnih kvalifikacija.

Evropa

Grupa 1:

Danska ide na SP, a za mjesto u dodatnim kvalifikacijama bore se Portugal i Švedska. Cristiano Ronaldo i društvo imaju bod više i pobjeda protiv Malte osigurava ima poziciju dva. Šveđani dočekuju Albaniju i nadaju se kiksu Portugala. Do drugog mjesta mogu i Mađari, no osim što moraju pobijediti Dansku, Portugal mora izgubiti, a Švedska ne smije pobijediti.

Grupa 2:

Švicarska će biti pobjednik skupine ukoliko kod kuće osvoji barem bod protiv Izraela. Grčka mora pobijediti Luksemburg i nadati se kiksu Švicaraca. Izrael može do drugog mjesta pobjedom u Švicarskoj, ali uz uvjet da Grčka ne pobijedit Luksemburg.

Grupa 3:

Za jedinicu se bore Slovačka i Slovenija, a Češka i Sjeverna Irska još mogu do drugog mjesta. Slovake pobjeda u Poljskoj vodi na SP, dok Slovencima trijumf u San Marinu osigurava drugo mjesto. U slučaju da Slovačka osvoji bod, a Slovenija pobijedi odlučivat će gol razlika. Česima treba pobjeda protiv Sjeverne Irske, te kiks Slovenije.

Grupa 4

Sve je riješeno, Njemačka ide na SP, a Rusija u dodatne kvalifikacije.

Grupa 5

Također nema nikakvih dvojbi. Evropski prvaci Španci putuju u Južnu Afriku, a Bosna i Hercegovina u dodatne kvalifikacije.

Grupa 6

Engleska je pobjednik skupine, a Ukrajina će osvojiti drugo mjesto ukoliko pobjedi u Andori. Hrvatska gostuje u Kazahstanu i osim pobjede priželjkuje čudu u Andorra La Velli.

Grupa 7

Srbija je izborila SP, a svjetski doprvaci Francuzi idu u play-off.

Grupa 8

Aktualni svjetski prvaci Talijani branit će zlato u Južnoj Africi, a Irci idu dodatne kvalifikacije.

Grupa 9:

Nizozemska je osvojila prvo mjesto i plasman na SP, dok su Norvežani osvojili drugo mjesto. Međutim, kao najslabija drugoplasirana reprezentacija ostali su bez dodatnih kvalifikacija.

Južna Amerika

Brazil, Paragvaj i Čile ostvarili su pravo na plasman iz južnoameričkih kvalifikacija, dok se za preostalu vizu bore Argentina, Urugvaj i Ekvador. Za sada su u prednosti Argentinci koji imaju 25 bodova, Urugvaj ima bod manje, a Ekvador dva boda manje. No, mnogo odgovora donijet će izravni sudar Urugvaja i Argentine u Montevideu. Pobjednik sigurno putuje na SP, a u slučaju remija vrata SP-a se otvaraju Ekvadoru koji gostuje u Čileu. Vrlo je važno i peto mjesto, jer ono vodi u dodatne kvalifikacije i to na četvrtoplasiranu ekipa iz zone CONCACAF.

CONCACAF

Meksiko i USA su osigurali svjetsku smotru i prije zadnjeg kola, a za treću vizu se bore Kostarika i Honduras. Kostarika ima dva boda više, ali gostuje u Sjedinjenim Državama, dok Honduras putuje u Salvador. Četvrto mjesto vodi u dodatne kvalifikacije.

Dodatne kvalifikacije

Jedna karta za SP dijeli se između Bahreina i prvaka Okeanije Novog Zelanda, a prva utakmica tih suparnika u Bahreinu završila je 0:0.

Azija

Kvalifikacije za SP su završene i poznata su sva četiri putnika, a to su Australija, Japan, Južna Koreja, Sjeverna Koreja.

Afrika

Plasman na SP izborili su Gana i Obala Slonovače, a još tri afrička predstavnika bit će poznata 14. novembra kada su na rasporedu susreti zadnjeg kola.