Nogomet
5

Još 100 dana do Eura: Dominacija Španije, uzlet Francuske ili neko poput Belgije i Hrvatske?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ostalo je još 100 dana do početka 15. Evropskog prvenstva koje će od 10. juna do 10. jula ove godine biti održano u Francuskoj. Ovo će biti najmasovnije u historiji evropskih prvenstava jer će na njemu prvi put nastupiti 24 reprezentacije Starog kontinenta. Titulu brani Španija koja je osvojila prethodna dva Eura, a ogroman motiv ima aktuelni prvak svijeta Njemačka, zatim domaćin Francuska, kao i Engleska, te aktuelni viceprvak Italija.

Tituli se nadaju iz reprezentacije koje nisu u prvom redu favorita, ali imaju ogroman potencijal i puno pravo da ciljaju tron. To su Belgija i Hrvatska, ali i Portugal pošto prva zvijezda ove zemlje Cristiano Ronaldo (31) igra možda posljednje evropsko prvenstvo.

Španija je jedina zemlja koja je povezala dvije titule na evropskim prvenstvima (2008. i 2012.) i u Francusku putuje sa velikim apetitima da nastavi dominaciju. De Gea na golu, Pique, Ramos, Azpilicueta, Alba, Busquets, Iniesta, Diego Costa i još mnoge zvijezde Španiju ponovo stavljaju u prvi red favorita i oni će ponovo biti najskuplja i po imenima najzvučnija selekcija prvenstva.

Ogroman motiv ima Njemačka koja želi povezati titulu sa proteklog Mundijala u Brazilu sa titulom na Euru. Nedostatak Njemačke u odnosu na onaj tim koji su imali na Mundijalu jeste odlazak velikog Philippa Lahma koji se oprostio od dresa sa državnim grbom tako da Njemačka trenutno nema igrača svjetske klase na bekovima, a osim Hummelsa, ni na štoperskoj poziciji ne cjvetaju ruže. Kada se govori o golmanu, veznom redu i napadu, tu problema nema i jedina velika izmjena je to što Bastian Schweinsteiger vjerovatno neće imati mjesto u prvoj postavi.

Ovo je treće Evropsko prvenstvo koje se igra u Francuskoj. Prvi put Francuzi su bili domaćini na premijernom Euru 1960. godine kada su bili četvrti od četiri tima na završnici. Potom su domaćinstvo imali 1984. godine kada su predvođeni Michelom Platinijem osvojili titulu savladavši Španiju (2:0) u finalu. Ovaj put Francuska polaže nade u mlade zvijezde poput Varanea, Pogbe, Martiala i Griezmanna, a upitnik je koliko je incident oko Benzeme i Valbuene utjecao na cijeli tim i koliko bi mogao nedostajati Benzema (još nije sigurno da li će igrati), jer Ribery se već odavno oprostio i potreban je jedan vođa poput njih dvojice u ekipi.

Veoma mlad tim predstavljat će i reprezentaciju Engleske. I što je interesantno, kostur tima ne čine igrači najvećih engleskih klubova, nego igrači Tottenhama i Evertona (Harry Kane, Dele Alli, Eric Dier, Kyle Walker, John Stones i Ross Barkley), a "šef posade" trebao bi biti Wayne Rooney. A očekuje se i bitna uloga za Jamiea Vardyja. No, da li je to tim koji ovog ljeta može dosegnuti zenit ili će nekad kasnije ganjati svoju šansu?

Od velikana evropskog reprezentativnog fudbala možda je u najvećem padu Italija. Odbrana već godinama živi od Juventusa - Bonucci, Barzagli, Chiellini i Buffon. Ostatak tima dolazi iz mnogo različitih timova, a kao najveća zvijezda ističe se Marco Verratti, veznjak PSG-a. Koliko Italiji nedostaju igrači svjetske klase pokazuje napad koji su većinom činili Pelle (30) iz Southamptona i Eder (29), novi igrač Intera, a konkurencija su Zaza, El Shaarawy, Gabbiadini... Najveća snaga je možda selektor Antonio Conte.

Svoju šansu definitivno će tražiti Belgija i Hrvatska, reprezentacije koje u ovom trenutku imaju vjerovatno najbolje sastave u historiji ovih zemalja. Dok Belgiju predvode Courtois, Kompany, Alderweireld, Hazard, De Bruyne, Nainggolan i Lukaku, u Hrvatskoj igraju udarne "violine" Real Madrida i Barcelone, Luka Modrić i Ivan Rakitić. A tu su Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Darijo Srna, Dejan Lovren... Igrači koji nastupaju za Juventus, Inter, Liverpool, Shakhtar... Najveće breme je na selektorima ova dva tima Marcu Wilmotsu i Anti Čačiću.

Iz prikrajka će vrebati i Portugal koji je dobio relativno laganu grupu. Ogroman motiv imat će Cristiano Ronaldo (31) koji polako prolazi vrhunac svoje karijere. Međutim, koliko god Ronaldo želio, teško da može doći i do polufinala s obzirom da ostatak Portugala ne broji igrač koji ulijevaju veliku nadu.

Kako god, narednih 100 dana će proći u mnogim prognozama i najavama, jer ovo prvenstvo će vjerovatno biti posljednje i za Zlatana Ibrahimovića (34), a debitantski nastup na velikoj sceni upisat će Gareth Bale.

Grupa A

  1. Francuska
  2. Rumunija
  3. Albanija
  1. Švicarska

Grupa B

  1. Engleska
  2. Rusija
  3. Vels
  4. Slovačka

Grupa C

  1. Njemačka
  2. Ukrajina
  3. Poljska
  4. Sjeverna Irska

Grupa D

  1. Španija
  2. Češka
  3. Turska
  4. Hrvatska

Grupa E

  1. Belgija
  2. Italija
  3. Irska
  4. Švedska

Grupa F

  1. Portugal
  2. Island
  3. Austrija
  4. Mađarska