Gost "Opsajda"
770

Joldić: Sarajevo je jedino u Evropi slavilo ovakvu titulu, prekid me podsjetio na 1999.

N. K.
Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i aktuelni trener juniora Fudbalskog kluba Željezničar Omer Joldić gostovao je u najnovijoj epizodi podcasta "Opsajd" te govorio o brojnim zanimljivim temama.

Razgovor je počeo komentarom o nedavnoj izjavi za medije kada je poručio da njegovi juniori "nisu osvojili titulu, već da im je ona dodijeljena prekidom prvenstva".

"Ne izigravam ja tu nekog pametnjakovića. Zahvaljujem se svima na čestitkama za titulu. Ne mogu reći da nismo zasluženo gdje jesmo. Međutim, Zrinjski je bio na drugom mjestu s bodom zaostatka, a Sloboda na trećem s dva. Mogli smo biti i trećeplasirani na kraju. Ipak, dosta je ljudi, naravno, koji ne simpatišu Želju pa su na društvenim mrežama osvanuli komentari da sam se dogovorio s klubom da to izjavim. Niti sam razgovarao s nekim od čelnika kluba, ni s Amarom Osimom da to bude kao neki stav kluba. Ovo je moj lični stav, kao trenera i sportiste, jer smatram da sve treba da se dešava na terenu. Ostalo je 11 kola do kraja i 33 boda su bila u igri. Recimo, ekipa Zrinjskog nas je dobila 3:1 u prvom dijelu sezone i sve to ima na težini", počeo je Jodić razgovor.

Nedavno prekinuto prvenstvo podsjetilo ga je na 1999. godinu kada je također FK Sarajevo bio proglašen prvakom nakon prekida sezone.

"Bio sam sudionik takmičenja 1999. godine kada se nije odigralo prvenstvo i tu sezonu nije priznala UEFA. Trebalo se igrati u istom formatu kao i 1998. godine kada je Željo preko play-offa osvojio prvenstvo. Te 1999. godine nismo imali ni predstavnika u UEFA-inim takmičenjima i to dovoljno govori. Sarajevo je prošle godine prezasluženo osvojilo duplu krunu jer su pokazali da su kvalitetna ekipa. Međutim, ove godine bilo je puno ekipa u igri za Evropu poput Tuzla Cityja, Širokog pa i Veleža i imaju za čime žaliti. Sve lige u regionu su nastavile takmičenja, a imali su lošiju epidemiološku sliku od BiH. Srbija je prošla dosta gore pa već igraju utakmice s publikom. Navijači Sarajeva su zadovoljni, u klubu su zadovoljni, dok ostali nisu jer su se borili za izlazak u Evropu i bolju poziciju na tabeli. Lično smatram da je Željo imao mogućnost na dva fronta osvojiti trofeje, ali moramo poštovati odluku saveza", istakao je Joldić pa se kratko osvrnuo i na proslavu titule kluba s Koševa.

"Nabrojali smo prvenstva u Evropi koja su prekinuta. Tu su Francuska, Holandija, Belgija, Škotska, Kipar... Međutim, nisam nigdje vidio da je klub javno slavio titulu. Vjerovatno su se okupili u klubu, ručak, čestitke... Svako ima pravo da slavi na svoj način, ali ja nisam nigdje vidio da su pravili bakljade i vatromete osim u Sarajevu", dodao je.

Joldić smatra da je u današnjem nogometu veoma teško juniorskom igraču biti konkurentan u seniorskom nogometu.

"Mi treneri u omladinskim pogonima nekad nismo realni. Priprema igrača za seniorski nogomet je jedan od najvećih izazova i koraka. Poseban problem je neostatak U-21 ili U-23 razvojne lige, koje već postoje u nekim državama. Ljudi u savezu su nam rekli da Prva liga FBiH treba biti ta razvojna liga za mlade igrače. Međutim, ja mislim da bi prije trebalo postaviti pravila da određeni broj mladih igrača bude u zapisniku i na terenu. Mađari su donijeli vrhunski program, koji mi je nedavno ispričao bivši saigrač Kamber. Oni su zaštitili razvoj mladih igrača nakon što dugo vremena nisu imali predstavnika u evropskim takmičenjima, a imaju razrađenu infrastrukturu. Svi klubovi su dobili novac od države da naprave akademije, a savez je stao u zaštitu klubova. Naime, koliko Mađara počne utakmicu, imate onda određeni bonus. Kad završe utakmicu imat će određeni bonus. Koliko mlađih Mađara završi meč imate određeni bonus i tako dalje. Sve je uslovljeno finansijama", ispričao je Joldić.

Trener Željinih juniora je poručio da ima dobru saradnju sa šefom stručnog štaba prvog tima Amarom Osimom.

"On ima veliko razumijevanje za omladinski pogon. Trener je koji također ima razumijevanje za mlade igrače. Često smo prošle sezone imali međusobne tekme i to je bilo veliko iskustvo za juniore. Trebamo biti realniji jer naše reprezentacije bilježe rezultate kakve bilježe, a većina igrača je mahom iz inostranstva. Oni treniraju u boljim uslovima, a glavni faktor u razvoju je infrastruktura. Samim time je sve jasno", rekao je Joldić.