Povratak na Balkan
20

Jiri Plišek postaje novi šef omladinskog pogona Hajduka

N. K.
Jiri Plišek (Foto: Slavia)
Jiri Plišek (Foto: Slavia)
Voditelj Akademije praške Slavije Jiri Plišek (46) najozbiljniji je kandidat za poziciju šefa omladinskog pogona Hajduka nakon što je jučer otkaz dobio Krešimir Gojun, tvrdi Dalmatinski portal.

Plišek je igračku karijeru završio još s 24 godine, a nakon rada s mladima u manjim češkim klubovima, u Slaviju je stigao 2001. kada je do 2004. vodio juniore.

Bio je i selektor čeških reprezentacija do 16, 18 i 19 godina, dok je 2004. godine postao novi trener Željezničara, baš u vrijeme kada se na Grbavici razvijao Edin Džeko, koji je kasnije postao jedan od najboljih napadača regiona u historiji.

I dan danas se vjeruje da nije bilo Plišeka, da bi Džeko igrao u Premijer ligi BiH budući da ga je poveo sa sobom u Češku u klubove Usti nad Labem i Teplice.

Džeko je u ta dva kluba proveo dvije sezone od 2005. do 2007. godine prije nego što je prešao u Wolfsburg pa je Plišek itekako zaslužan za Džekinu prvu odskočnu dasku u karijeri.

Plišek je u međuvremenu s Teplicama osvojio češki kup 2009. godine, vodio je i FK Sarajevo, a od kraja 2015. godine je šef omladinskog pogona Slavije.