Kvalifikacije za SP
3

Jelavić spasio Hrvatsku na startu

Totalsport
Hrvatska je upisala vrijednu pobjedu (Foto: AFP)
Hrvatska je upisala vrijednu pobjedu (Foto: AFP)
Hrvatska nogometna reprezentacija upisala je tešku, 1-0 pobjedu protiv Makedonije, na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Brazilu 2014. godine...

Jako dugo je trajalo mučenje Hrvata u ovom meču, u Maksimiru, sve do 69. minute, kada su Modrić, Mandžukić i Jelavić izveli lijepu akciju i prevarili kompletnu gostujuću odbranu. Kranjčar i Modrić su pleli mrežu na vrhu šesnaesterca, a onda je Modrić prebacio loptom cijelu odbranu Makedonije. Lopta je došla do nepokrivenog Mandžukića koji ju je glavom prebacio do također samog Nikice Jelavića koji je lako, iz blizine, gurnuo loptu u gostujuću mrežu.

Hrvatska je tim pogotkom naplatila bolju igru u drugom dijelu, ali treba reći da su Makedonci u prvih 45 minuta ostavili bolji dojam. O tome nešto govore i udarci u okvir gola u prvom dijelu (4-1).

Naravno, sve je moglo biti drugačije da je u 2. minuti Eduardo pogodio mrežu, a ne stativu. Pucao je glavom nakon odličnog ubačaja Perišića, no to je bila jedina prava šansa Hrvatske. Sve ostalo zanimljivo se uglavnom događalo pred Stipom Pletikosom, a najopasnije je zaprijetio Goran Pandev koji je u 42. minuti pogodio gredu nakon udarca s 20-ak metara.

Prije toga je Srna spašavao pogodak izbijajući s gol linije, kao što je mogao biti suđen i penal za Makedoniju (rušenje Pandeva u 21. minuti). No, Hrvatska je zaigrala bolje u drugom dijelu, stiskala je do pogotka, a nakon što je Jelavić donio radost gledateljima u Maksimiru, utakmica je utonula u mirniji ritam. Pravih šansi do kraja nije bilo, te je Hrvatska zadržala bitna tri boda. Selektor Igor Štimac tako je proslavio pobjedu na startu svog mandata, kada su takmičarske utakmice u pitanju.

Recimo da se tokom meča povrijedio Vedran Ćorluka, da je u svečanoj loži pomno utakmicu pratio trener Real Madrida Jose Mourinho, te da idućeg utorka ekipa Igora Štimca putuje Belgiji u goste, u sklopu 2. kola kvalifikacija.

Kvalifikacije za SP, 1. kolo grupe A:

Hrvatska - Makedonija 1-0 (Jelavić 69) Wales - Belgija (kasnije) Škotska - Srbija (subota)