Senijad Ibričić - Intervju
0

"Jedva čekam okupljanje reprezentacije"

Razgovarao: Edin Isanović
Senijad Ibričić (Foto: Daylife.com)
Senijad Ibričić (Foto: Daylife.com)
"Često me pitaju koja mi je pozicija najdraža. Osnovno je da igram, a kada bih mogao birati onda bi to definitivno bila pozicija polušpica. Najviše mi odgovara to mjesto. U prilici sam i asistirati i zaprijetiti golu suparnika"

Bh. reprezentativac Senijad Ibričić bio je jedan od najboljih igrača splitskog Hajduka na pripremama. Često je tresao protivničke mreže, a na "trokut turniru" (na Poljudu) u kojem su sudjelovali Hajduk, Blackburn i Nacional, njegov tim osvojio je drugo mjesto.

Naime, u prvom sudaru poraženi su od portugalskog Nacionala (1-0), dok su u drugom okršaju savladali engleski tim 1-0. Upravo je naš reprezentativac savladao čuvara mreže Blackburna, Robinsona. Nije od onih koji izgovaraju velike riječi i senzacionalističkim tonom najavljuju nove pobjede Hajduka i reprezentacije BiH. Uvijek nastoji biti čvrsto na zemlji.

Za Sarajevo-x.com Hajdukova desetka govori o šansama "majstora s mora" u HNL-u, Evropskoj ligi, svojoj formi, bh. klubovima na međunarodnoj sceni i odabranoj nogometnoj vrsti naše zemlje.

Kako ocjenjujete stanje u Hajduku?

Svi smo mnogo napora i truda uložili na pripremama u Austriji. Od deset dana koliko smo ostali, samo smo jedan dan imali slobodno. Radilo se dva puta dnevno. Na kraju smo svi bili zadovoljni postignutim. Nadam se i vjerujem da će sve biti dobro. U ekipi ima nekoliko novih imena. Brzo su pohvatali sve konce, izvrsno sarađuju sa saigračima. Mislim da smo kvalitetniji u odnosu na prošlu sezonu. Iz utakmice u utakmicu biće sve bolje i bolje.

Da li ste zadovoljni svojom formom?

Svakako. U posljednje četiri utakmice uspio sam poentirati. Samo da ovako ostane. Dajem sve od sebe, tako će uvijek biti. Bilo da igram za tim sa Poljuda ili reprezentaciju BiH.

Koliko ste danas bolji nego 2008.?

Za jednogodišnje iskustvo, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. Kada sam tek stigao u Split logično je bilo da prođem period adaptacije. Priznajem, prvu polusezonu nisam bio na visini zadataka, ali je nastavak ponudio neuporedivo zapaženije partije. Sada stvari izgledaju puno bolje, mnogo sam opušteniji. Napredujem iz sezone u sezonu. Uostalom, tome težim, to mi je cilj.

Koja pozicija Vam najviše odgovara?

Često me to pitaju.Osnovno je da igram, a kada bih mogao birati onda bi to definitivno bila pozicija polušpica. Najviše mi odgovara to mjesto. U prilici sam i asistirati i zaprijetiti golu suparnika.

U klub je stiglo i nekoliko pojačanja. Koliko motiviše konkurencija, recimo Cernat, koji igra istu poziciju?

Ne razmišljam o tome, mada je nekada bolje imati jaku konkurenciju. Tačno je da Florian igra istu poziciju, ali isto tako mislim da možemo zajedno igrati u udarnoj postavi. Što da ne. Više me motiviše odlična atmosfera u ekipi. Sa zadovoljstvm idem na svaki trening i utakmicu. Zaista uživam.

Možete li konačno parirati Dinamu?

Apsolutno. Prošle sezone smo sve ispustili pred sami kraj, valjda smo nešto naučili, izvukli pouke i poruke. Biće zanimljivo i ovo prvenstvo. Nakon uvodnih utakmica veliki sam optimista. Gradimo odličnu ekipu.

U Evropskoj ligi moći će se vidjeti domet tima sa Poljuda. Šta očekujete od ovog takmičenja?

Najvjerovatnije da će nam protivnik biti Žilina koja je u prvom dvoboju savladala moldavski klub Dacia Chişináu rezultatom 2-0. Prvu utakmicu igramo 30. jula. Očekivanja? Možemo mnogo, samo da smo svi zdravo. Ko god da prođe ne smijemo ga potcijeniti. Ući ležerno u utakmicu zna biti kobno.

Znate li rezultate bh. predstavnika u takmičenju koje je po rejtingu drugo na Starom kontinentu?

Naravno.

Komentar?

Istovremeno sam bio iznenađen i sretan. Mislim da Široki može eliminisati Sturm, također i bordo tim ima dobre šanse u Slovačkoj. Slavija protiv sebe ima respektabilnog suparnika, ali uz disciplinu i maksimalan pristup sve je moguće.

U avgustu bh. reprezentacija igra prijateljski meč sa Iranom. Koliko je bitna ova utakmica?

Ponašaćemo se kao da je najvažnija. Prije svega drago mi je da igramo u našoj domovini. Smatram da je ovo sjajna prilika za provjeru pred krucijalne sudare u kvalifikacijama. Da šef državne selekcije otprilike vidi kako stojimo. Pred nama su utakmice odluke, dvoboji koje će riješiti brojne enigme. Također bih apostrofirao da se radujem svakom okupljanju nacionalne vrste. Ovako razmišljaju i ostali reprezentativci. Sa nestrpljenjem očekujem narednu utakmicu. Sve ide u pozitivnom pravcu.

Možemo li se plasirati na planetarni izlog nogometa?

Uvjeren sam da smo sposobni za to.