Žestoko kažnjen
76

Jedan od najboljih engleskih sudija izbačen iz Premiershipa zbog kontroverzne odluke

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna asocijacija Engleske (FA) danas je donijela odluku da s liste sudija Premiershipa izbaci jednog od najboljih svojih sudija Anthonyja Taylora.

Taylor godinama sudi najveće utamice u Engleskoj, a dijelio je i pravdu na prvenstvima svijeta i Evrope. Ljubitelji nogometa ga se sjećaju i kao arbitra koji je pomogao da se Christianu Eriksenu spasi život na utakmici Evropskog prvenstva 2021. godine između Danske i Finske.

Statusa suca u Premiershipu je Taylora koštala kontroverzna odluka na nedavno odigranoj utakmici Wolvesa i Newcastlea (2:2), kada je dosudio jedanaesterac za Svrake.

Taylor je pokazao na bijelu tačku nakon što je Hwang Hee-Chan oborio Fabiana Schara dok je pokušavao izbiti loptu, a njegovu odluku potvrdio je VAR.

Pogotkom iz penala je Newcastle poveo s 2:1 u sudijskoj nadoknadi prvog dijela, a kasnije je upravo pomenuti Hwang donio Wolvesima poravnanje (2:2) i bod.

Predstojećeg vikenda će Taylor imati ulogu posmatrača suđenja na utakmici Championshipa (drugi rang engleskog nogometa) između Prestona i Coventryja.