Stoper Malmöa igrao bi za BiH
0

Jasmin Sudić želi dres "zmajeva"

Piše: E. Isanović
Jasmin Sudić
Jasmin Sudić
U posljednje vrijeme pojavilo se mnogo bh. talenata u Evropi koji bi rado igrali za BiH. Većinom su to bili igrači sredine terena ili napadači. Ipak, postoji jedan nogometaš koji igra na poziciji stopera, a iskazao je želju da nastupa za bh. reprezentaciju. Radi se o Jasminu Sudiću, članu švedskog Malmöa.

Jasmin je rođen 24. novembra 1990. godine u Bosanskom Novom. Zbog poznatih razloga 1992. odlazi u Švedsku. Karijeru je počeo graditi u SK Heleneholmsu, a kasnije odlazi u BK Olympic. Njegovu nadarenost brzo su uočili skauti Malmöa, pa tako u decembru 2004. godine oblači dres kluba u kojem se afirmisao i Zlatan Ibrahimović. Brojni relevantni nogometni stručnjaci prognoziraju mu blistavu karijeru.

Sudić je igrao za juniorsku selekciju Švedske na Evropskom prvenstvu, a upisao je i jedan nastup za švedsku nacionalnu vrstu do 21 godine. Kako smo uspjeli saznati, Jasmina još uvijek nije kontaktirao niko iz NSBiH.

S obzirom da najviše problema reprezentacija ima u posljednjoj liniji (uočljive pukotine), onda bi bilo logično da se Miroslav Ćiro Blažević sam uvjeri u njegove kvalitete, a ako utvrdi da posjeduje reprezentativni kalibar, da ga što prije regrutira. Ne treba govoriti koliko bi značio našem nacionalnom timu u budućnosti.

Sjetimo se samo Miralema Pjanića, koji je igrao za sve mlađe selekcije Luksemburga. Kada su mnogi očekivali njegov nastup za seniorski sastav, obukao je dres naše reprezentacije. Gubitak nogometaša u kojeg su polagali velike nade razljutio je ljubitelje nogometa u Luksemburgu, dok je naša domovina dobila nogometaša za naredno desetljeće. Nadamo se da će Sudić krenuti stopama Pjanića, Begovića i Medunjanina.