Nemilosrdni nogomet
21

Jardimov tužan kraj u Monacu, klubu od kojeg je napravio "nogometnu fabriku"

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čovjek koji je najzaslužniji za zvjezdani uzlet Monaca zapečaćen osvajanjem Ligue 1 i plasmanom među četiri najbolja tima Evrope prošle godine te prodajom igrača u vrijednosti od 750 miliona eura dobio je otkaz.

Leonardo Jardim sa svoje 44 godine na ramenima, živopisnom nogometnom karijerom sad je "na birou".

Monaco je ionako posve interesantan klub. Kao takav bio je pravo mjesto za trenera kakav je Jardim, čovjeka u čijoj biografiji nećete pronaći mjesto u kojem je opisana njegova igračka karijera. Jer, on nije bio nogometaš, barem ne profesionalac, a od 19. godine se bavi trenerskim poslom.

Naime, Monaco je 2002. godine zamalo ispao iz Ligue 1. A onda je samo dvije godine kasnije igrao finale Lige prvaka gdje je poražen od Porta rezultatom 3:0. Sedam godina nakon učešća u finalu Monaco je ispao iz lige. Potom ih je kupio Rus Dimitrij Ribolovljev i krenuo je "ples" miliona.

Godine 2013. Monaco se vratio u Ligue 1 i očekivalo se da će krenuti na pohod ka tituli i osvajanju Evrope. Ribolovljev je potrošio oko 200 miliona eura a u klub su došli James Rodriguez, Radamel Falcao, Dimitar Berbatov, Ricardo Carvalho, Joao Moutinho, Geoffrey Kondogbia, Anthony Marital, Eric Abidal, Lacina Traore, Fabinho, Sergio Romero. Jeremy Toulalan...

Osvojeno drugo mjesto bio je prihvatljiv uspjeh u borbi s PSG-om, ali pravi problem je nastao kad su nastupili Ribolovljevi bračni problemi. Elena Ribolovljeva je podnijela zahtjev za razvod braka od Dmitrija, a sud je 2014. godine presudio da joj pripada skoro polovina njegovog imetka, tačnije čak 4,5 milijardi dolara.

Takav epilog rezultirao je time da Monaco počinje "rezati" svoje troškove, a to je značilo i odlazak važnih igrača kao što su James Rodriguez, Radamel Falcao, Eric Abidal, Lucas Ocampos... Došlo je i do promjene na klupi pa je Claudio Ranieri zamijenjen Leonardom Jardimom.

Jardim je tada stigao nakon što je po jednu sezonu radio u Sportingu iz Lisabona, Olympiacosu i Bragi. U svim tim klubovima pravio je odlične rezultate, a ono što je bila njegova posebnost je zapravo njegov trenerski put.

Radi se o čovjeku koji nikada nije igrao profesionalni nogomet i koji je u 19. godini zaplovio u trenerske vode. Nakon dugogodišnjeg rada u nižim portugalskim ligama, šansu je dobio u drugoligašu Beira-Maru kojeg uvodi i najjači rang portugalskog nogometa. Nakon toga je krenuo ranije navedenim putem i stigao do Monaca.

Nošen specifičnim metodama u kojoj se skoro presudna pažnja daje međuljudskim odnosima i komunikacijom sa igračima Jardim je od Monaca u periodu od 2014. godine do otkaza uspio napraviti tim koji je osvojio Ligue 1 potpuno neočekivano pored raskošnog PSG-a, koji je igrao polufinale Lige prvaka i koji je u tom periodu od prodaje svojih igrača zaradio 750 miliona eura.

Jardim je znao izvući najbolje iz mladih igrača i onih koji tek treba da postanu svjetska klasa pa su tako uz njegov blagoslov do samog nogometnog vrha stigli Kylian Mbappe, Thomas Lemar, Tiemou Bakayoko, Benjamin Mendy, Fabinho, Anthony Martial, Yannick Carrasco... U Ligi prvaka Jardim je u nokaut fazama rušio Arsenal predvođen Arsenom Wengerom, Manchester City sklesan skicama Pepa Guardiole te Borussiju Dortmund koju je vodio Thomas Tuchel.

O njegovim trenerskim umijećima govorio je i današnji lijevi bek Manchester Cityja Mendy, jedan od najboljih igrača svijeta na svojim pozicijama. Mendyjev opis mnogo govori i kvalitetama ovog 44-godišnjeg trenera.

"Kada smo 2017. godine izgubili od Manchester Cityja u prvom meču osmine finala Lige prvaka u gostima rezultatom 5:3 svi smo na trening došli razočarani. Trener nije razumio zašto. 'Šta se dešava? Postigli smo tri gola na Etihadu, je li mislite da ne možemo postići i kući?', kazao je. Odmah nam je rekao da zna taktiku za revanš meč, a 10 dana kasnije smo slavili 3:1 i prošli dalje. Nadigrali smo ih tada i dao sam mu nadimak 'El Tactico'. Mogao je predvidjeti kretnje naših rivala. Mnogo se oslanja na agresivnost. Od prve pripremne utakmice bili smo gladni i željeli smo pobjediti svakoga. S njih se ne bojiš kontakta. I ako nisi sto posto fokusiran, ti ispadaš. S Mbappeom je koristio metodu 'mrkve i štapa'. Nevjerovatan je u međuljudskim odnosima. S njim smo proveli sjajne trenutke i niko ga nije želio napustiti", govorio je Mendy.

Ipak, Jardim je nakon samo jedne pobjede u devet ligaških utakmica ove sezone dobio otkaz nakon kojeg je Monaco zaposlio Thierryja Henryja kao trenera.

Mnogi smatraju da je Jardimov najveći problem stvorila transfer politika Monaca sklona stalnim izlaznim i ulaznim tranferima. Za Jardima je, međutim, važno to što je u Monacu dokazao klasu i nikoga neće iznenaditi ako njegov naredni angažman bude jedan od najvećih klubova svijeta. Trener poput njega to zaslužuje.