Ne mogu sastaviti ekipu
0

Japan otkazao nastup na Copa Americi

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski nogometni savez (JFA) otkazao je nastup na Copa Americi, južnoameričkom prvenstvu kojem je domaćin Argentina od 1. do 24. jula, izvijestio je Argentinski nogometni savez (AFA).

Japan je za ovo takmičenje dobio pozivnicu, kao i Meksiko. No, nakon katastrofalnog potresa i cunamija 11. marta, nastup Japana na Južnoameričkom prvenstvu došao je pod veliki znak pitanja. Japanci su se 4. aprila odlučili povući s tog takmičenja, ali su na inicijativu organizatora promijenili odluku, u nadi da će im evropski klubovi u kojima igraju njihovi reprezentativci izaći u susret i omogućiti svojim japanskim igračima nastup na turniru u Argentini.

No, iako evropski klubovi imaju razumijevanja za teškoće Japanaca, većina njih ipak nije odobrila nastup japanskih nogometaša na Copa Americi. Budući da je Japanski nogometni savez zbog prirodne katastrofe morao napraviti promjene u rasporedu svoje profesionalne J-lige, bilo je teško sastaviti reprezentaciju koja bi nastupila na Copa Americi ovog ljeta, pa su Japanci definitivno otkazali nastup.

Južnoamerička nogometna konfederacija poslat će pozivnicu Kostariki, koja bi trebala zamijeniti Japan. Ukoliko Kostarika prihvati pozivnicu, nastupit će u A grupi s domaćinom Argentinom, Bolivijom i Kolumbijom.