Evropska liga
23

Janjoš: Sarajevo mora igrati agresivno protiv Zarije, nisam optimističan za Ahmetovićev nastup

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
FK Sarajevo u četvrtak igra drugu utakmicu 1. pretkola Evropske lige protiv moldavske Zarije koja je u prvoj utakmici pobijedila 2:1. U prostorijama kluba s Koševa danas je održana konferencija za medije na kojoj su se novinarima uoči meča obratili šef stručnog štaba Bordo ekipe Mehmed Janjoš i prvotimac Amar Rahmanović.

"Izgubili smo prvu utakmicu 2:1, odigrali smo katastrofalno prvo poluvrijeme, dok smo u drugom bili bolji. Sarajevo se vratilo pogotkom pa nam se otvaraju velike šanse za plasman u 2. pretkolo. Učinit ćemo sve što je do nas, pokušavamo se što bolje pripremiti, a i naša skauting služba ne miruje. Želja nam je da prođemo dalje, a protivnik je zahtjevan, iskusan i zna držati loptu. Treba nam maksimalan napor da ostvarimo dobar rezultat. Uvjeren sam da mi to možemo", izjavio je Janjoš.

Glavobolje mu zadaje povreda napadača Mersudina Ahmetovića, čiji je nastup protiv Zarije itekako upitan.

"Imamo problem s Ahmetovićem koji radi ultrazvuk prednje lože. Nisam optimista, izašao je poslije treninga i osjećao bolove. Ako ne bude spreman, morat ćemo tražiti nova rješenja", rekao je trener FK Sarajevo.

"Prije primljenog gola smo pogodili stativu, a onda je prošao dubinski pas i primili smo gol. Imamo mladu ekipu, ali nam nije jasno kako smo mogli napraviti toliko grešaka u prvom poluvremenu. Nadam se da ćemo izvući pouku te da takvo poluvrijeme nećemo ponoviti", kazao je Janjoš.

Jedan od najboljih igrača Sarajeva u Moldaviji bio je Amar Rahmanović koji bi mogao početi susret u glavnom gradu BiH.

"Izmjene su dale napredak u našoj igri, rezerve su odradile bolji posao nego starteri. Ekipa se podigla pa je drugo poluvrijeme bilo na nivou. Trebali smo i morali postići gol, ali je i Zaria imala jednu šansu kod rezultata 2:0. Da su dali gol, teško bismo se vraćali. Rahmanović je nespreman fizički, ima problema, ali je kvalitetan igrač, to se vidi i zato smo ga doveli. Vidjet ćemo da li će početi utakmicu ili će opet ući s klupe", riječi su trenera Bordo ekipe.

Ako Ahmetović ne bude igrao, ima drugih rješenja.

"Imamo rješenja, iako je Ahmetović ostao sam u napadu nakon odlaska Bekića, a Velkoski nema pravo nastupa još uvijek. Problem igrača koji tek dođu je fizička sprema. Ipak, imamo neka rješenja koja smo probali na treninzima. Ne kukamo i nemamo prostora, a onaj koji bude igrao umjesto Mersudina, mora za cilj imati plasman u 2. pretkolo", jasan je bio Janjoš.

Bordo tim juri rezultatski zaostatak, ali neće bezglavo srljati ka protivničkom golu.

"Bilo bi opasno krenuti potpuno napadački protiv Zarije, ali možda je i pogubnije čekati na svojoj polovini. Napravit ćemo miks, Sarajevo mora igrati agresivno, napadati i dati gol za plasman dalje. Gledatelji će moći uživati na utakmici", dodao je šef stručnog štaba Sarajevo.

Amar Rahmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amar Rahmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Potom se novinarima obratio i Rahmanović koji je protiv Zarije u prvom meču upisao svoj debi.

"Bit će čudno izaći prvi put pred našu publiku, ali vjerujem da će to proći u najboljem redu. Očekujem da prođemo dalje, moramo juriti gol, ali ako uđemo u utakmicu kao u drugo poluvrijeme u Moldaviji, neće biti problema. Moramo se što bolje spremiti i dati maksimum", rekao je Rahmanović.

Odmora nakon prošle sezone nije bilo puno.

"Igrači Sarajeva su odmarali desetak dana, neki igrači su otišli, drugi došli, tako da će biti problema, ali sve moramo raditi u hodu", završio je Rahmanović.

Utakmica Sarajevo - Zaria se igra u četvrtak od 20:00 sati.