Na Koševu odlučni
408

Janjoš: Sarajevo ima snage da osvoji Kup BiH, od titule nećemo odustati

Piše: D. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
FK Sarajevo će u srijedu na stadionu Asim Ferhatović Hase u prvoj utakmici finala Kupa BiH biti domaćin Širokom Brijegu. Tim povodom je u prostorijama kluba održana konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili šef stručnog štaba Bordo ekipe Mehmed Janjoš i prvotimac Mersudin Ahmetović.

"Situacija u ekipi je sasvim normalna, pripremamo se za važnu utakmicu. Učešće u finalu je privilegija, čast i zadovoljstvo, ali i velika obaveza u kojoj moramo istrajati i dati maksimum kako bismo obradovali vjerne navijače i došli do trofeja. Mislim da Sarajevo ima snage da to uradi, mi ćemo učiniti sve da dođemo do trofeja. Ako Široki Brijeg u dvije utakmice bude bolji, čestitat ćemo im", izjavio je Janjoš.

Sarajevo se bori na dva fronta.

"Idemo od utakmice do utakmice, a prva je na redu utakmica protiv Širokog. Ostaje nam borba za prvo mjesto, jer matematički, ako pobijedimo tri utakmice, prvi smo. Prema tome, ovisimo sami o sebi, bit će teško, pogotovo jer Željezničar bježi tri boda, ali ćemo mi učiniti sve za titulu. Evropu smo osigurali, a od titule nećemo odustati", rekao je trener FK Sarajevo.

Mehmed Janjoš (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mehmed Janjoš (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

On izuzetno respektuje Široki Brijeg.

"Igramo protiv sjajne ekipe koja je u Kupu BiH postigla 14 golova, a primila jedan. Izvanredni su, igraju odlično, mogu odmarati igrače. Imat ćemo težak zadatak, ali Sarajevo ima snage da u fer i sportskoj igri dođe do trofeja", kazao je Janjoš.

Prema njegovom mišljenju, šanse u finalu su podjednake.

"Mislim da su šanse 50:50, možda je Široki u blagoj prednosti jer revanš igra na Pecari. No, to ne mora ništa značiti, jer Sarajevo igra dobro na strani. Važno je da budemo maksimalno fokusirani na igru. Ko bolje uđe u finale, imat će bolje šanse", smatra šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Širokobriježani znatno više odmaraju svoje najbolje igrače.

"Naravno da je bolje ako možete odmarati ekipu, sistem srijeda-subota je veliko opterećenje, ali nekad nemate kontinuitet kada odmarate igrače. Šta je tu je, mi smo znali da ćemo doći u ovu poziciju. Da nam je neko rekao ranije da ćemo osigurati Evropu šest kola prije kraja te da ćemo biti u finalu Kupa BiH i boriti se za prvo mjesto, sigurno bismo objeručke prihvatili. Kad smo već tu, idemo pokušati nešto osvojiti. Imamo pravo na to, Sarajevo je klub koji želi i treba osvajati trofeje", dodao je Janjoš.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Bordo ekipa ove sezone ima pozitivan skor sa Širokobriježanima.

"To može, a i ne mora ništa značiti. Široki je odlična ekipa, kvalitetno igra, a samo spletom okolnosti su u Ligi za opstanak. Mi imamo pozitivan skor s njima, ući ćemo odlučno u utakmice s namjerom da osvojimo trofej", riječi su trenera FK Sarajevo.

U timu s Koševa neće biti dvojice nogometaša.

"Balić i Rustemović su van stroja, nadam se da je s Hodžićem sve uredu, a s Duljevićem imamo malih problema, jer on već dva dana radi po posebnom programu. On želi da igra, nadam se da će smoći snage za to. Vidjet ćemo koliko će izdržati", završio je Janjoš.

Mersudin Ahmetović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mersudin Ahmetović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Potom se novinarima obratio i Ahmetović.

"Svjesni smo u kakvoj smo situaciji i šta nam donosi sutrašnja utakmica. Igrači su svjesni toga, ne treba im dodatni motiv, igra se finale. Malo je igrača koji se mogu naći u situaciji da igraju na oba fronta. Pokušat ćemo sve da dođemo do pozitivnog rezultata kako bi nam u revanšu bilo lakše. Bit će teško, svaka pobjeda bez primljenog gola nam daje dobre šanse", izjavio je Ahmetović.