Osvojio 19 od 24 boda
82

Jakirović je postao hit u Hrvatskoj, preporodio je Rijeku i već je blizu uspjeha "ravnog tituli"

K. H.
Sergej Jakirović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sergej Jakirović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bivši trener Zrinjskog Sergej Jakirović fantastično je otvorio karijeru na klupi NK Rijeka, a u osam odigranih utakmica ostvario je šest pobjeda, jedam remi i jedan poraz te osvojio 19 od mogućih 25 bodova.

U prvom meču na klupi novog kluba, Jakirović je na gostovanju kod Osijeka odigrao 1:1, a nakon toga je vezao četiri uzastopne pobjede protiv Šibenika (2:1), Hajduka u gostima (2:1), Gorice (2:0) i Lokomotive u gostima (2:1), nakon čega je pomalo neočekivano doživio domaći poraz od Slaven Belupa rezultatom 1:0.

Uslijedila je utakmica protiv Istre u gostima i pobjeda od 2:0, a u posljednjem kolu njegova Rijeka je pobijedila Varaždin na domaćem terenu rezultatom 3:1 i tako potvrdila sjajnu formu u drugom dijelu sezone te veliku promjenu koju je Jakirović napravio.

Uz to, napravili su i veliki pomak na tabeli. Riječani su prezimili na osmom mjestu sa 15 osvojenih bodova, što je bio mizeran učinak, no dolaskom Jakirovića stvari su se značajno promijenile i trenutno su na četvrtom mjestu sa 34 osvojena boda, dva manje od Osijeka koji je trećeplasirani.

"Bitno je to s psihološkog aspekta. Koliko puta smo pobijedili, a stalno smo bili sedmi ili osmi. Sad smo preskočili četiri ekipe, ali će biti neizvjesno do kraja. Svi imaju kvalitet i svako svakog može pobijediti. Kad se sjetim gdje smo bili u decembru, rekao sam da će izborena Evropa biti ravna osvajanju naslova prvaka”, rekao je Jakirović, a u narednom kolu njegov tim gostuje Dinamu:

"To je bonus utakmica. Ja njih tako zovem. Treba odigrati hrabro, s vjerom u sebe da možemo tamo nešto uzeti. Gledali smo Dinamo, imaju problema u defanzivnom dijelu u smislu povreda pa ćemo vidjeti kako ćemo igrati protiv njih."

Jakirović je Zrinjski vodio na 77 utakmica u kojima je upisao 52 pobjede, 14 remija i 11 poraza, a prošle sezone je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine te je ostavio ovaj tim na ubjedljivo prvom mjestu na tabeli tokom zimske pauze.