Povrede uradile svoje
62

Jack Wilshere u 30. godini završio nogometnu karijeru

K. H.
Jack Wilshere (Foto: EPA-EFE)
Jack Wilshere (Foto: EPA-EFE)
Svojevremeno jedan od najtalentovanijih nogometaša svijeta, Jack Wilshere, u 30. godini zvanično je završio profesionalnu karijeru i u budućnosti će raditi kao trener.

Ovaj bivši engleski reprezentativac je u augustu prošle godine objavio da mu se život pretvorio u pakao i da svojoj djeci ne može objasniti da ga nijedan klub na svijetu ne želi dovesti u svoje redove, nakon čega je dobio poziv Arsenala da se priključi treninzima Topnika i uz to završava licence za trenera.

Svakodnevno je trenirao s Topnicima i mnogi su vjerovali da će mu upravo Mikel Arteta ponuditi ugovor i mogućnost da igra s timom, no i pored činjenice da je Arsenal imao mnogo problema u veznom redu tokom sredine prošle sezone, Wilshere nije dobio ugovor i bio je prinuđen pronaći novu sredinu.

Na kraju, konačna odluka pala je na danski nogometni klub Aarhus Gymnastikforening, a Wilshere je potpisao ugovor do kraja sezone, nakon kojeg je odlučio povući se iz nogometa i zvanično okačiti kopačke o klin.

Wilshere je na početku svoje karijere bio u planovima Arsenala velika stvar za budućnost, no ništa od toga nije ispunio. Najviše problema stvorile su mu povrede, zbog kojih je ujedno i završio karijeru.

Debitovao je u septembru 2008. godine kada je imao 16 godina i 256 dana te je postao najmlađi igrač u Premiershipu. To je obilježio pobjedom jer je Arsenal savladao Blackburn.

Samo dva mjeseca kasnije je oborio rekord za najmlađeg igrača Topnika u Evropi te je sa 16 godina i 329 dana zaigrao protiv Dinama iz Kieva. Kasnije te sezone je imao važnu ulogu u osvajanju FA Youth Cupa te je postigao gol u finalu protiv Liverpoola. Proglašen je najboljim mladiim igračem 2011. godine, a izabran je i u najbolji mladi tim Premiershipa te godine.

Tokom vremena provedenog u Arsenalu je upisao 197 nastupa te je osvojio dva FA Cupa 2014. i 2015. godine.