Kaje se što je pristao da ode
7

Jaap Stam: Ferguson me na benzinskoj pumpi zamolio da napustim United

Totalsport
Bivši holandski nogometni reprezentativac i član engleskog Premierligaša Manchester Uniteda, Jaap Stam, otkrio je novinarima na koji je način i zašto napustio redove Crvenih vragova 2001. godine.

Stam je stigao u United 1998. godine, ali je nakon svega tri sezone "prisilno" prodan u talijanski Lazio. Razlog je njegova autobiografija "Head to Head" koju je objavio za vrijeme svog igranja u Unitedu. Naime, u njoj je otkrio da mu je tadašnji menadžer Sir Alex Ferguson ilegalno prišao dok je on još uvijek bio član PSV-a.

"Ubrzo sam shvatio da me se žele riješiti. To je dovelo i do svađe mene i Fergusona. Jednog jutra sam mu rekao što zaista mislim i nakon toga sam svojevoljno napustio trening. Kada sam stao kako bih natočio gorivo na putu kući, nazvala me njegova sekretarica i rekla da me Fergie treba. Pitao me gdje sam, ja sam mu rekao, a on mi je na to odgovorio da ga čekam tamo", prisjetio se Stam i nastavio.

"Vrlo je brzo stigao sa svojim automobilom, sjeo u moj i rekao mi: 'Bi li, molim te, brzo napustio ekipu i potpisao za Lazio?'. Pristao sam, iako nisam trebao. Nisam smio dopustiti da mi se takvo što dogodi kao igraču", zaključio je svoju priču robusni stoper koji se danas okreće trenerskim vodama.

"Još malo pa ću dobiti trenersku licencu. Velika mi je želja jednog dana doći u Englesku i preuzeti neki klub iz Premierlige", naglasio je Stam.