Sjajni dueli pred nama
6

Izvučeni parovi polufinala Lige nacija, Hrvatska po prvi trofej kreće protiv Nizozemske

D. P.
Hrvatska se nada osvajanju prvog UEFA-inog trofeja (Foto: EPA-EFE)
Hrvatska se nada osvajanju prvog UEFA-inog trofeja (Foto: EPA-EFE)
Nogometne reprezentacije Hrvatske, Italije, Španije i Nizozemske izborile su plasman u play-off Lige nacija koji će se održati u junu, a danas je u švicarskom Nyonu održan žrijeb polufinalnih parova.

Kroz grupnu fazu elitne lige A ove četiri selekcije izborile su nastup na finalnom turniru na kojem ćemo dobiti trećeg pobjednika Lige nacija u historiji. Prethodno, trofejima su se okitile Portugal (2019.) i Francuska (2021. godine).

Danas je u Nyonu održan žrijeb polufinalnih duela i sastaju se:

Hrvatska - Nizozemska

Španija - Italija

Parove je izvlačio legendarni nizozemski nogometaš Wesley Sneijder, a tokom izvlačenja kuglice su spojile Hrvatsku i Nizozemsku. Zanimljivo, to će biti tek drugi zvanični susret ove dvije reprezentacije, a jedini su odigrali na Svjetskom prvenstvu 1998. u borbi za treće mjesto.

Inače, Hrvatska u Ligi nacija ima priliku osvojiti prvi zvanični trofej unutar UEFA-e. Podsjetimo, Vatreni su u svojoj historiji osvojili dva prijateljska turnira na međunarodnoj sceni, no nikada nisu neko takmičenje pod ingerencijom FIFA-e i UEFA-e.

Domaćin završnog turnira je Nizozemska, a utakmice će se igrati na dva stadiona u Rotterdamu (Feyenoord stadion) i Enschedeu (Twente FC stadion).

Polufinalne utakmice na rasporedu su 14. i 15. juna, dok su utakmica za treće mjesto i finale zakazani za 18. juni.