Za spas Afrikanaca
0

Izumljena lopta koja čuva energiju i puni mobitele

Totalsport
Naučnici sa univerziteta Harvard izumili su revolucionarnu nogometnu loptu koja čuva energiju i može nakon korištenja poslužiti za paljenje “let-lampi” ili punjenje mobitela.

Izumitelji neobičnog proizvoda uvjereni su kako nova lopta može pomoći riješiti čak i zdravstvene probleme u Africi?! Naime, smatraju kako će lopta, ukoliko uđe u širu upotrebu, smanjiti korištenje kerozinskih svjetiljki koje se povezuju s mnogim zdravstvenim problemima u Africi budući da je dim koji emitiraju jednak onome koji proizvede pušenje dviju kutija cigareta.

"Nogomet je nešto što ćete pronaći u svim afričkim državama. Ljudi ga igraju satima, pa smo pomislili “zašto ne izvući još nešto iz te energije” - kazala je Jessica Lin, jedna od izumiteljica lopte koju su ona i kolege nazvali “soccket”.

Lopta sadrži mehanizam koji čuva energiju, tako da se za svakih 15 minuta njezina korištenja dobiva energija koja se kasnije može iskoristiti za čak trosatni rad “let-lampe”.

"Jasno je da se ne radi o uobičajenoj lopti. Sigurno nećete vidjeti Davida Beckhama da igra njome. Ali, svakako se radi o napretku u odnosu na lopte koje neka djeca izrađuju iz plastičnih vrećica", dodala je Lin za magazin FourFourTwo.

Izumitelji se nadaju kako će uspjeti progurati loptu na zapadno tržište, a zarađeni bi novac iskoristili za besplatnu distribuciju u Africi.