Nogomet
416

Izraelski specijalci dolaze na utakmicu u Zenici, ali nadležnost ima MUP ZDK

Klix.ba
MUP ZDK (Foto: Klix.ba)
MUP ZDK (Foto: Klix.ba)
Reprezentaciju Izraela će tokom boravka u Zenici pored policije MUP-a ZDK čuvati i pripadnici specijalnih jedinica Izraela koje će zajedno sa igračima i stručnim štabom doputovati u Bosnu i Hercegovinu.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdila je i glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić te je dodala da će ipak glavnu ulogu u osiguravanju imati MUP ZDK.

"Procedure vezane za dolazak reprezentacije Izraela i njihove pratnje su definisane ranije i tako se radi i u drugim državama kada je riječ o toj reprezentaciji. Mi ćemo poduzimati sve mjere, radnje i nadležnosti za njihovo osiguranje kako je dogovoreno na višim nivoima. Oni imaju svoj sistem i pratnju koja ide uz reprezentaciju i to je slučaj gdje god gostuju", izjavila je Ahmić.

Glasnogovornica MUP-a ZDK je još dodala kako će ipak utakmicu i sve aktere događaja osiguravati policija MUP-a ZDK uz pomoć drugih specijalnih Kantonalnih jedinica.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić je istakao kako je dolazak posebnog osiguranja selekcije Izraela uobičajena praksa te da nema potrebe da se u vezi s tim diže prašina.

"Policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut vodi čitavu koordinaciju osiguranja događaja i vjerujem da će i ova utakmica i organizacija završiti kao i svaka do sada bez najmanjeg incidenta", izjavio je Vilić.

Glasnogovornica Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Slavica Pecikoza je istakla kako još uvijek nisu definisane aktivnosti koje će provoditi izraelsko osiguranje.

"Mi zaista još ne znamo tačnu informaciju hoće li doći i koliko će ih doći. Oni imaju osiguranje koje ih prati, ali još uvijek nemamo detaljne informacije", kazala je Pecikoza.