Prave "Ptice selice"
27

Izraelci su izbačeni iz Azije, preko Okeanije stigli u Evropu, a planiraju ići u Južnu Ameriku

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Izraela s punim pravom ima status "ptica selica" s obzirom da se sprema za novu promjenu FIFA-ine konfederacije koja bi im bila šesta u 95-godišnjoj historiji.

Nogometni savez Izraela je osnovan 1928. godine kao savez Mandatne Palestine i na početku je igrao u Afričko-azijskoj federaciji u neuspješnim pohodima na svjetska prvenstva 1930. i 1934. godine.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1938. nastupali su pod okriljem UEFA-e, a nakon Drugog svjetskog rata su pod imenom Izrael su nastavili igrati u Evropi do 1954. kada su bili jedna od 13 država koje su osnovale Azijsku nogometnu konfederaciju (AFC).

Od te 1954. pa sve do 1974. su bili članovi AFC-a, a 1964. su ovojili i Azijski kup, no izbačeni su nakon što su bliskoistočne muslimanske države zaprijetile bojkotom utakmica protiv njih zbog terora nad Palestincima.

Kao prijelazno rješenje Izraelci su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1978. igrali u Okeaniji (OFC), a u narednim kvalifikacijama su ponovo bili članica UEFA-e.

Kvalifikacije za svjetska prvenstva 1986. i 1990. Izrael je ponovo proveo u OFC-u, a nakon toga se ponovo vratio u UEFA-u gdje se nalazi i sada.

No, sve je izglednije da bi Izraelci ponovo mogli seliti, ovaj put na novu teritoriju.

Čelnici Nogometnog saveza Izraela su potpisali ugovor s predsjednikom Nogometne konfederacije Južne Amerike (CONMEBOL) koji bi mogao značiti i preseljenje Izraelaca.

Predsjednik Nogometnog saveza Izraela Moshe Zuares je nakon potpisa ugovora s predsjednikom CONMEBOL-a Alejandrom Dominguezom u paragvajskom Asuncionu u kratkoj izjavi za The Athletic poručio kako se radi o historijskom trenutku.

"Nadam se da ćemo igrati pod okriljem CONMEBOL-a, vjerovatno čak i na Copa Americi", poručio je Zuares.