Nevjerovatan potez
530

Izraelci šokirali svijet uoči utakmice sa Švicarskom, pred novinare izašli sa dječijom patikom u ruci

E. K.
Eli Dasa (Foto: Twitter)
Eli Dasa (Foto: Twitter)
Mađarski grad Felcsut će biti domaćin utakmice između Izraela i Švicarske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a tim povodom je održana konferencija za medije na kojoj su Izraelci donijeli dječiju patiku i tako šokirali nogometni svijet.

Grad se nalazi na oko sat vremena od Budimpešte, a utakmica je označena kao susret visokog rizika pa će ovaj duel osiguravati veliki broj naoružanih specijalaca.

Izraelci su na današnjoj pres konferenciji bili veoma emotivni pa je kapiten reprezentacije Eli Dasa donio samo jednu dječiju patiku te izašao ispred novinara.

"Ne možete da zamislite priču koja se nalazi iza ove patike", rekao je Dasa švicarskim novinarima u uvodnom obraćanju i počeo priču o osmogodišnjem Nave Sohamu.

"Otet je zajedno sa sedam ostalih članova porodice u Gazi. Dvojica od njih su već mrtva, a ova patika je jedino što je ostalo u njegovom domu. Čekamo ga da se vrati kući".


Istakli su Izraelci da nogomet više nije najvažnija stvar za njih.

"Sport više nije najvažnija stvar za nas, želimo da se naša djeca vrate našim domovima", rekao je selektor Izraela Alon Hazan i dodao:

"Nebitno gdje igramo, ako i jedan Jevrej stoji na tribinama, osjećamo se kao kod kuće".