22 godine nakon tragedije
0

Iznijeti u javnost dokumente o tragediji na Hillsboroughu

Sarajevo-x.com
Ministri bi trebali pustiti u javnost sve dokumente vezane za tragediju na Hillsboroughu, zaključak je poslanika u Donjem domu u Engleskoj, prenosi BBC.

Poslanik Steve Rotheram otvorio je debatu i zatražio od premijera formalno izvinjenje, navodeći da je od početka postojala kampanja da se okrive fanovi Liverpoola. Debata je pokrenuta nakon što je 140.000 ljudi potpisalo elektronsku peticiju.

"Pozivam premijera da se u ime bivše vlade izvini za greške koje su napravljenje za vrijeme i nakon ove tragedije", rekao je Rotheram i napomenuo da se premijer izvinio zbog Krvave nedjelje pa bi tako morao i za ovu tragediju.

Skrenuo je pažnju na to da je kompletan proces istrage pogrešno vođen i manipulisan sa puno laži kako bi se skrenula pažnja sa onih koji su krivi. On je odbacio sve navode da su se fanovi Liverpoola pojavili prekasno, bez ulaznica i pijani. Također je vidno potresen pročitao imena svih 96 fanova koji su poginuli taj dan.

"Policija je pokazala najveći akt brutalnosti prema fanovima ikad viđen na nekom sportskom događaju. To je nedopustivo!", dodao je Rotherem.

U zvaničnom izvještaju se navodi da policajci na meču Liverpoola i Nottingham Foresta nisu bili na visini zadatka i da su izgubili kontrolu nad situacijom. Također se navodi da nisu pokazali vještine potrebne za ovakve zadatke.

"Ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da se pobrinem da porodice dobiju sve informacije vezane za tragediju. Sve ću poduzeti da istina izađe na vidjelo. Svaki izvještaj, svaki upitnik ili analiza bit će dostupni javnosti", rekla je državna sekretarka May.

Napomenula je i da će biti malih izmjena vezanih za dokumentaciju, uključujući imena nekih policajaca kojima je to bila jedna od prvih dužnosti.