Nogomet
2

Izborna skupština NSBiH: Elvedin Begić treba dobiti novi mandat kao predsjednik

Piše: Edin Isanović
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
Izborna skupština Nogometnog saveza BiH bit će održana danas u hotelu Terme na Ilidži. Najvažnija tačka dnevnog reda je izbor Izvršnog odbora saveza, a potom predsjednika i dvojice potpredsjednika.

Na skupštini će biti obavljen izbor članova i zamjenskih članova Izvršnog odbora, radnih tijela Skupštine i počasnog predsjednika NSBiH. Nakon što skupštinski delegati izaberu 15 članova Izvršnog odbora NSBiH, svi oni će steći pravo na podnošenje lične kandidature za mjesto budućeg predsjednika.

Za izbor na čelnu funkciju potrebno je 45 glasova od ukupno 60 delegata u prvom krugu, odnosno najmanje 31 u drugom. Kako saznajemo, aktuelni predsjednik Elvedin Begić ima veliko povjerenje i trebalo bi da dobije novi mandat na čelu krovne kuće bh. nogometa. Osim većine u Federaciji BiH, Begićevim radom u protekle četiri godine zadovoljni su i u Fudbalskom savezu Republike Srpske. Osim toga, Begić ima i veliku podršku iz UEFA-e zbog dobrih rezultata u prethodne četiri godine. Premda je Begić bio najavio povlačenje, podrška koju je dobio prethodnih dana od delegata natjerala ga je na razmišljanje da se ponovo kandiduje.

Prije četiri godine aktuelni predsjednik NSBiH je dobio podršku 60 posto delegata. Ipak, danas bi ta podrška mogla biti mnogo veća.

U protekle četiri godine urađeno je mnogo posla i puno je pozitivnih pomaka. U Begićevom mandatu nogometna reprezentacija je prvi put izborila učešće na Svjetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Brazilu, ostvarena je finansijska stabilizacija NSBiH, evidentan je pomak u ženskom nogometu i futsalu, za sportskog sponzora angažovan je Adidas, napravljena je reforma Premijer lige i promocija Lige 12, izgrađen je trening centar NSBiH u Zenici.

U martu 2015. godine kupljena je i nova zgrada u koju se administracija saveza još uvijek nije preselila.