Nogomet
157

Izbor ESPN-a: Najveće razočarenje prvog dijela sezone u Seriji A je Edin Džeko

Klix.ba
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Italija dugo nije vidjela toliko promjena u prvom dijelu sezone Serie A. Četiri različite ekipe smjenjivale su se na tronu, Juventus se vratio iz ponora, Milan je sve bliži vrhu, a klub u kojem je stanje napeto je Roma.

Kratku pauzu nakon prvog dijela sezone, kao i obično, mediji koriste za analiziranje onoga šta se desilo. Novinar ESPN-a James Horncastle izabrao je neke ključne momente nakon 17. odigranih kola, a, među ostalim, dotakao se i najvećeg razočarenja sezone. Po njemu to je Edin Džeko.

"Ovo je gruba procjena kada uzmete u obzir da je Džeko postizao golove u pobjedama nad Juventusom i Laziom, te u porazu od Barcelone u gostima, ali sjetite se da je bh. igrač trebao za ovu Romu biti ono što je za ovaj klub bio Gabriel Batistuta u sezoni 2000/01. kada su posljednji put osvojili titulu.

Džeko je postao više renomiran po promašajima nego po golovima, a postigao je tri gola u ligi. Navijači su ga počeli zvati 'Edin Cieco' (Cieco na italijanskom znači slijep). Bivši napadač Manchester Cityja nije promašaj poput Juventusovog Hernanesa ili Fiorentininog Marija Suareza koji je plaćen 15 miliona eura Atletico Madridu, ali se puno više očekivalo od Džeke, kao i od Geoffreya Kondogbije koji je u Inter stigao iz Monaca za 30 miliona eura", napisao je Horncastle.