Nogomet
4

Izaberite najboljeg igrača Željezničara u protekloj sezoni

Klix.ba
Iz FK Željezničar pozivaju navijače da izaberu igrača koji je najviše pokazao u protekloj sezoni. U izboru se nalazi devet fudbalera.

U sezoni koja je iza nas, Željezničar je odbranio titulu prvaka BiH i igrao finale Kupa gdje je poražen na penale od Širokog Brijega. Željo je u protekloj sezoni odigrao 41 utakmicu, 30 u BHT Premijer ligi, devet u Kupu BiH i dvije u Ligi prvaka. Plavi su ostvarili 26 pobjeda, devet remija i šest poraza. Najbolji strijelac ekipe je Eldin Adilović sa ukupno 24 gola, iza njega je reprezentativac Muamer Svraka sa osam golova.

Zvanična stranica FK Željezničara organizuje izbor za najboljeg fudbalera Željezničara u sezoni 2012./2013. U izboru su se našla devetorica fudbalera, Eldin Adilović, Srđan Stanić, Muamer Svraka, Tomislav Tomić, Armin Hodžić, Vernes Selimović, Benjamin Čolić, Marijan Antolović te Jadranko Bogičević.

Eldin Adilović je odigrao 40 utakmica u protekloj sezoni. Postigao je ukupno 24 gola, 18 u BHT Premijer ligi te šest u Kupu BiH. Tokom cijele sezone bio je glavni napadač Amara Osima koji je postizao jako bitne pogotke. Izdvojit ćemo pobjedonosni gol protiv Olimpica na Grbavici, dva pogotka u pobjedi protiv Zvijezde rezultatom 2:1, gol protiv Slavije u 90. minuti.

Srđan Stanić u prošloj sezoni ubilježio 32 nastupa na nekoliko pozicija, lijevi bek, lijevo krilo, desno krilo. Vjerovatno svoju najbolju partiju je pružio u uzvratnoj utakmici Kupa BiH protiv Zrinjskog, kada je asistirao Adiloviću za prvi gol, dok je drugi gol njegovo djelo.

Armin Hodžić najmlađi strijelac Željezničara u prošloj sezoni. U 22 nastupa postigao je četiri gola. Izdvojit ćemo izjednačujući gol protiv Slavije i gol na Otoci protiv Olimpica. Armin je član engleskog velikana Liverpoola, a trenutno je na posudbi u matičnom klubu Željezničaru.

Vernes Selimović, 35 utakmica i pet golova. U najviše utakmica je nastupao na poziciji desnog krila, dok je nekoliko puta igrao i u samom napadu. Vernes je odlično počeo sezonu, u prva četiri kola je postigao dva pogotka. U drugom dijelu sezone Vernes je imao nešto slabiju formu, ali je u mnogome pomogao u odbrani titule prvaka BiH.

Benjamin Čolić sa nepune 22 godine već ima 104 nastupa u plavom dresu. Nezamjenljivi desni bek u postavci Amara Osima. Prošle sezone ubilježio je 37 nastupa, nije se upisivao u listu strijelaca, ali je ubilježio nekoliko asistencija. Prvenstveno zbog toga što je nakon odlaska Zajka Zebe preuzeo izvođenje svih prekida. Benjamin je dobio i jedan crveni karton i to na utakmici u Gradačcu protiv Gradine.

Muamer Svraka je u protekloj sezoni nosio kapitensku traku i predvodio Želju do novog pehara. Odigrao je 35 utakmica i postigao osam golova. Muamer je najčešće igrao na sredini terena, a u nekoliko navrata je igrao odmah iza glavnog napadača Eldina Adilovića. Podsjetimo, u protekloj sezoni u tri nastupa za reprezentaciju, Svraka je postigao dva gola.

Tomislav Tomić je nakon povrede Nermina Zolotića zauzeo mjesto u veznom redu Željezničara i u potpunosti je ukazanu šansu opravdao. Odigrao je 22 utakmice i postigao jedan gol. Upisao se u listu strijelaca na utakmici sa Čelikom na Grbavici koja je završena rezultatom 1:1. Tomić je jedan od mlađih u Plavoj ekipi sa 22 godine.

Marijan Antolović od nedavno više nije član kluba. Njemu je pozajmica iz varšavske Legije istekla i vratio se u Poljsku. Marijan je nastupao u 41 utakmici, koliko je Željezničar i odigrao prošle sezone. U 22 utakmice je sačuvao svoju mrežu, a ukupno je primio 27 golova.

Jadranko Bogičević kao i Antolović više nije član tima sa Grbavice. Bogičević je potpisao ugovor sa izraelskim HaSharonom. Bogičević je komandovao zadnjom linijom aktuelnog prvaka BiH. Nastupao je najčešće sa Vasilićem, zatim sa Kerlom i nekoliko puta sa Ćutukom. Tridesetogodišnjak je odigrao 35 utakmica i postigao je tri gola.

Glasati možete na zvaničnoj Facebook stranici do petka, 5. jula.