Otvoreno pismo UBP 1946
0

"Iza nas ne stoji niko osim ljubavi prema FK Sarajevo"

Sarajevo-x.com
Nakon što su na redovnoj sjednici Upravnog odbora FK Sarajevo svi članovi osim Maida Delića podnijeli ostavke, oglasili su se i predstavnici Udruženja "Bordo Prijatelji 1946" koji su se otvorenim pismom obratili predsjedniku kluba sa Koševa Amiru Rizvanoviću i odgovorili na njegovo pismo koje između ostalog sadrži optužbe da je ovo Udruženje "najveće zlo i trovač" FK Sarajevo.

"Način i retorika iznesena u Vašem pismu dobro su nam poznati od ranije, kad su članove našeg Udruženja, bez bilo kakvih dokaza, optuživali za raznorazne pobune, planove i slično, te nam je u najmanju ruku čudno da možete iznijeti ovakve tvrdnje, koji ste navodno srcem ušli u naš jedini klub i činilo se da niste bili uključeni u neke od interesnih grupa koje konstantno 'kruže' u i oko Kluba za račun vlastitih interesa", navodi se u uvodu otvorenog pisma UBP 1946.

Članovi udruženja UBP 1946 navode da je nevjerovatno saznanje da Predsjednik FK Sarajevo podliježe teorijama zavjere. Oni ističu da je Projekat magazina "Bordo Fan“ pokrenut je s jednim ciljem, a to je animiranje i mobilizacija prilično nezainteresovane navijačke populacije FK Sarajevo, kao logičan slijed svih aktivnosti od osnivanja Udruženja "Bordo Prijatelji 1946“ koncem 2009. godine. U redakciju ovog magazina su se uključili renomirani novinari, isključivo na volonterskoj osnovi, sa željom "da ukažu na ono što je dobro i loše u i oko kluba, da edukuju navijače, te da ih u konačnici motivišu da se učlane u FK Sarajevo, te da redovitim izmirenjem obaveza počnu stvarati organizovanu bazu Kluba".

"Tačno je da smo pažljivo izabrali trenutak kada će 'Bordo Fan' ugledati svjetlo dana, jer je derbi sa Željezničarom idealna prilika za promociju magazina, i ništa drugo. Pored toga, ističemo da ne želimo biti uvučeni u bilo kakve personalne sukobe i netrpeljivosti, te moramo naglasiti da bezrezervno podržavamo rad cijele redakcije magazina 'Bordo Fan', koju, između ostalih, čine dugogodišnji članovi UBP 1946 i koji su duži vremenski period mukotprno radili na ovom proizvodu našeg Udruženja. Kako je moguće da u sadržaju magazina niste primjetili ukazivanje na slučaj ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, koji je izgleda zaboravljen od klupskih struktura. Promakla Vam je i jasna poruka da pozivamo kompletnu bordo armiju da pomogne klub, svako koliko i kako može? Niste pročitali tekstove o novim nadama našeg kluba, o rezultatima juniora, kadeta...? Glas navijača u 'Bordo Fanu' nikada neće biti cenzurisan i na takve pritiske ne pristajemo! Da ste sačekali drugi broj, možda bi pronašli i afirmativne tekstove o radu Uprave", navodi se u otvorenom pismu UBP 1946.

U otvorenom pismu se podvlači i da ovo Udruženje nikada nije zanimalo, niti će ikad zanimati ime i prezime šefa stručnog štaba FK Sarajevo, nego samo rezultati njegovog rada. Jedina želja Udruženja je uspjeh FK Sarajevo, a zahtjev za odlazak trenera, bilo kojeg kluba, mogu jedino proizvesti njegovi vlastiti učinci.

"Što se tiče tvrdnji da UBP1946 nastoji da bira ključne osobe u FK Sarajevo, ovim putem Vas podsjećamo da ste od strane članova ovog Udruženja, samo Vi ugledan privrednik, častan i pošten čovjek, predloženi kao kandidat za člana UO FK Sarajevo, a sve druge odgovorne osobe u FK Sarajevo izabrane su u skladu sa nalogom posljednje Skupštine FK Sarajevo i to odlukom UO FK Sarajevo. Znači, istina je da smo samo jednog predsjednika 'instalirali', a to ste Vi", poručili su Rizvanoviću u otvorenom pismu članovi UBP 1946.

Kao članovi Uprave koja je prethodila Rizvanovićevoj, u istu su od strane Udruženja bila predložena samo dva aktivna člana UBP 1946 i to Sead Bašić i Rešid Muratović, čije je imenovanje uz ostale članove UO izvršila Skupština FK Sarajevo. U pismu se navodi da su angažman, nesebično zalaganje, lična materijalna davanja i požrtvovanje članova Udruženja za dobrobit FK Sarajevo u tom periodu dobro poznati Rizvanoviću.

"Nije nam jasno iz kog razloga već više puta ponavljate da je 'prošla Uprava' ostavila iza sebe dug od 730.000 KM? U Vašem izvještaju stoji da je dug stvoren u intervalu od 1.1.2010. do 31.12.2010. godine. Kao što je poznato, Uprava u kojoj su sudjelovala pomenuta dva člana UBP1946 je tek krajem šestog mjeseca došla na čelo kluba. Zašto im (nam) uporno fakturišete preko 500.000 KM duga stvorenog do tog trenutka? Na to smo vam već više puta ukazivali. Uzmimo u obzir da je i transfer fudbalera Muhameda Džakmića dogovaran za vrijeme mandata pomenute Uprave, tako da to nikako ne može biti samo Vaš uspjeh. To smo vam već direktno rekli i složili ste se. Ispravite ako griješimo", kategorični su u svom pismu članovi Udruženja "Bordo prijatelji 1946".

U pismu je iznijeta i činjenica da je od imenovanja Uprave kojoj je Rizvanović bio na čelu održan samo jedan sastanak sa predstavnicima UBP1946 i UNFKS i to na insistiranje UBP 1946, na kojem su prezentirani projekti Udruženja koji se trebaju realizovati u narednom periodu u interesu FK Sarajevo, između ostalih i "Bordo fan“. Također, članovima UBP 1946 je simptomatično je da i pored potpisanog Ugovora o poslovnoj saradnji, kojim se stavljamo na raspolaganje klubu, nisu nikada više kontaktirani od strane menadžmenta kluba.

"Vaša insinuacija da se petljamo u rad Uprave, stoji tačno onoliko koliko nam to dozvoljava učešće našeg predstavnika u radu Uprave (Maid Delić). I ni trunku više. Vaša zlonamjerna teza da „...Bordo Prijatelji ne razumiju i ne prihvataju da je FK Sarajevo najvažniji i da se niko, pa ni oni ne može dići iznad kluba...“ nije vrijedna nikakvog komentara. Osim možda napomene da napuštate kormilo FK Sarajevo u kritičnom momentu zarad vlastite taštine. (Ili su u pozadini neki drugi razlozi?). Vaša izjava i Vaše mišljenje o našem priželjkivanju neuspjeha kluba na predhodnim utakmicama je blago rečeno neumjesna i direktno je proistekla iz nedostatka Vaše želje da uspostavite neposredan kontakt sa predstavnicima Udruženja. Na kraju, želimo Vam odati priznanje na akcijama konsolidacije Kluba. Više puta smo istakli da ste, za razliku od prethodnih Uprava, pokazali sklonost sistemskim rješenjima. Žalosno je što javnost nije ranije saznala rezultate Vašeg rada i što su ti rezultati pretpostavljeni ličnoj sujeti i kuloarskim pričama. Apelujemo na Vašu moralnost i razboritost i nadamo se da ćete razmotriti naš poziv za povlačenje ostavke Vas i članova UO FK Sarajevo u ostavci. Ukoliko do toga ne dođe, želimo Vam svako dobro!", stoji u pismu UBP 1946.

A kao odgovor na pitanje "Ko stoji iza UBP 1946?“, članovi Udruženja su odgovorili da iza njih ne stoji niko osim ljubavi prema FK Sarajevo, te poručuju da se na to ne može podnijeti ostavka.