Nogomet
0

Iz sigurnosnih razloga: Otkazan prijateljski susret fudbalera Belgije i Španije

Anadolija
Navijači Belgije (Foto: EPA)
Navijači Belgije (Foto: EPA)
Fudbalski savez Belgije na svojoj službenoj stranici u ponedjeljak kasno uvečer objavio je informaciju u kojoj obavještava javnost da je prijateljska utakmica sa reprezentacijom Španije, koja se trebala večeras igrati u Briselu, otkazana iz sigurnosnih razloga.

Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju belgijske kuće fudbala, ovakva odluka je donesena nakon konsultacija sa Vladom Belgije koja je dala preporuku da se utakmica odgodi.

"U dogovoru sa nadležnim organima i reprezentacijom Španije, Fudbalski savez Belgije odlučio je da otkaže prijateljsku utakmicu. U ponedjeljak kasno uvečer savez je kontaktirala belgijska vlada koja je dala preporuku da se planirana utakmica ne odigra. Ovo je učinjeno zbog toga što je prijetnja od terorističkog napada visoka i mogućnosti propuštanja sumnjivih osoba. Izražavamo duboko žaljenje što se prijateljska utakmica između dva sjajna tima neće odigrati i što je odluka donesena ovako kasno. Stoga razumijemo razočarenje mnogih navijača. Međutim, uzimajući u obzir trenutnu situaciju ne možemo preuzeti odgovornost za sigurnost igrača i navijača", piše između ostalog u saopštenju FS Belgije.

Oni koji su kupili ulaznice za utakmicu na stadionu "Kralj Baudouin" tokom sedmice će dobiti više informacija o povratu novca ili nekom drugom načinu kompenzacije.

Zabrinutost za sigurnost prisutnih na susretu Belgije i Španije došla je nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra u kojima je poginulo 129 ljudi. Potom je uslijedio veliki broj hapšenja u Belgiji osoba koje se sumnjiče da su povezane sa napadima u francuskoj prijestonici.

Jedna od meta napada bio je i Stade de France na kojem se u tim trenucima igrala prijateljska utakmica između Francuske i Njemačke, a na tribinama je bilo oko 80.000 ljudi. Bez obzira na sva ta dešavanja Francuzi će svoj večerašnji kontrolni susret sa Engleskom na Wembleyu igrati.