Liga prvaka
192

Iz SFK 2000 složne: Chelsea je veliki favorit, ali nećemo se unaprijed predati

Piše: N. Kustura
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nogometni bh. timovi tradicionalno su se već u augustu oprostili od takmičenja u evropskim ligama, a čast klubova iz BiH po ko zna koji put spasila je ženska ekipa SFK 2000 koja će u septembru odmjeriti snage s engleskim Chelseajem u okviru šesnaestine finala Lige prvaka.

Sarajke su do meča protiv tima iz Londona stigle nakon sjajno odigrane grupne faze, gdje su izabranice trenerice Samire Hurem na tri utakmice ostvarile tri pobjede.

SFK 2000 je i ranije dolazio do ove faze takmičenja u elitnom evropskom klupskom takmičenju za žene, ali ove godine se stvorila posebna euforija, jer nikada atraktivniji protivnik nije dolazio u glavni grad BiH.

Tako misle i četiri igračice sarajevskog kluba - Merjema Medić, Alma Krajnić, Mia Kuljanin i Alma Kamerić.

"Poznajemo neke igračice iz Chelseaja, jer su nastupale za reprezentaciju Engleske protiv nas. Dosta ih igra za reprezentaciju. Imaju i veliki broj igračica koje nisu Engleskinje, a sigurno je da će nam najveća prijetnja biti Švicarka Ramona Bachmann. Radi se o jednoj od najboljih nogometašica svijeta", rekla nam je Medić naglasivši da je Chelsea prošle sezone stigao do polufinala Lige prvaka za žene.

Chelsea je prošle godine igrao u polufinalu Lige prvaka za žene (Foto: Chelsea)
Chelsea je prošle godine igrao u polufinalu Lige prvaka za žene (Foto: Chelsea)

Medić već nekoliko godina nastupa za SFK 2000, a ističe da je ove godine mnogo bolja ekipa u odnosu na prethodnu.

"Iako smo podmladili tim, nismo izgubili kvalitet. Doveli smo adekvatna pojačanja i nadamo se da ćemo pružiti dostojanstven otpor favorizovanom protivniku", poručila je Merjema.

Nakon epizode provedene u Luksemburgu, u SFK 2000 ove godine vratila se Alma Kamerić koja je istakla kako atmosfera u ekipi nikad nije bila bolja.

"Puno je bolje nego kad sam prije igrala u Sarajevu. Prije je bilo boljih igračica, ali sada bolje djelujemo kao tim. Prema mom mišljenju nikad nije bilo ovako i mislim da se većina slaže sa mnom. Protiv Chelseaja nas očekuje teška utakmica, ali ćemo se truditi da napravimo dobar rezultat. U reprezentaciji smo protiv Engleske znali odigrati neriješeno pa ne vidim razlog što i sada ne bismo pokušali napraviti iznenađenje", optimistična je Kamerić.

Alma smatra kako problem za SFK 2000 u evropskim utakmicama predstavlja slab kvalitet domaćeg prvenstva.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Da je naša liga jača i mi bismo bile puno jače. Nama su nekad treninzi jači od pojedinih utakmica u prvenstvu. Smatramo da je i to određeni problem prilikom igranja u Evropi, ali moram istaći da je stanje u ženskim nogometnim klubovima u BiH sve bolje u odnosu na prijašnje godine", rekla je Kamerić koja je istakla i kako veliki broj igračica SFK 2000 početkom septembra očekuju obaveze u reprezentaciji, zbog čega neće ići na dodatne pripreme.

Sarajke su u međuvremenu pobijedile ekipu Emina iz Mostara u prvom kolu novog prvenstva BiH.

"Svi su očekivali da će nam napraviti probleme. Čak su i 'prijetile' da će nas pobijediti uzimajući u obzir da smo nekoliko dana ranije igrale grupnu fazu Lige prvaka. Međutim, ostvarili smo uvjerljivu pobjedu rezultatom 5:0 i pokazale da nam nema ravnih u BiH. Želimo i protiv Chelseaja pokazati da se na nas može računati i želimo osvjetlati obraz ženskog bh. nogometa", rekle su Krajnić i Kuljanin.

SFK 2000 Sarajevo bit će domaćin u prvom susretu koji je na rasporedu 12. septembra na stadionu Asim Ferhatović Hase, a respektabilno ime protivnika je dovoljan poziv svim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu da dođu na utakmicu i podrže naše djevojke. Uzvrat je zakazan 14 dana poslije u Londonu.