Nogomet
29

Iz FK Sarajevo poručili: Kampovi Akademije su besplatni

Klix.ba
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo
Upravni odbor Fudbalskog Kluba Sarajevo je na svojoj redovnoj sjednici u septembru 2014. godine formirao ad hoc komisiju koja je u protekla četiri mjeseca analizirala i pratila uslove i rad svih segmenata Omladinskog pogona FK Sarajevo.

Generalni direktor FK Sarajevo, Dino Selimović se u ime predsjednika Upravnog odbora i u svoje ime zahvalio članovima ad hoc komisije, koja je u protekla četiri mjeseca studiozno, detaljno i marljivo pratila i analizirala rad svih segmenata Omladinskog pogona kluba.

Rezultat toga je kvalitetan izvještaj sa konkretnim prijedlozima za unapređenje uslova i rada u svim segmentima Akademije i Škole fudbala "Asim Ferhatović Hase.

Izvještaj ad hoc komisije ukazao je na mnogobrojne nedostatke, prije svih infrastrukturne prirode u i oko kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, ali i na druge probleme i nedostatke koji će se morati riješiti i otkloniti u najskorijem periodu.

Kao jedan od glavnih nedostataka uočen je loš protok informacija i novosti vezanih za Omladinski pogon na relaciji klub - treneri - roditelji - polaznici.

"Već neko vrijeme klupski odjel za komunikacije redovno ažurira sve informacije vezano za rad Omladinskog pogona FK Sarajevo na zvaničnoj web stranici Kluba na Internet adresi www.fcsarajevo.ba, kao i na dvije namjenske Facebook stranice posvećene Akademiji i Omladinskom pogonu", pojasnio je već ranije preduzete aktivnosti Selimović.

Od januara 2015. godine uveden je i printani newsletter putem kojeg iz FK Sarajeva informišu trenere, roditelje i polaznike svih uzrasta o svim dešavanjima i novostima, koje se tiču rada Omladinskog pogona FK Sarajevo.

Selimović je istakao i brojne pogodnosti koje polaznici Omladinskog pogona FK Sarajevo uživaju, poput besplatnog ulaska na sve domaće utakmice FK Sarajevo na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" sa bijelom članskom kartom FK Sarajevo, kao i druge benefite koje članovi uživaju kroz različite projekte Kluba.

"Sredinom ovog mjeseca su treneri svim dječacima dostavili i anketne listiće, putem kojih želimo od dječaka, ali i njihovih roditelja, dobiti sve relevantne informacije na osnovu kojih ćemo moći izvesti određene zaključke i sigurno unaprijediti kvalitet usluge koju pružamo u trenažnom procesu, ali i u samoj organizaciji rada Omladinskog pogona", kazao je Selimović.

Tokom januara je nastavljena praksa testiranja mladih, talentovanih igrača iz cijele Bosne i Hercegovine, a po prvi put su snage odmjerile i generacije iz Akademije sa vršnjacima iz Škole fudbala "Asim Ferhatović Hase".

"Mi želimo da Akademija FK Sarajevo bude elitna, a elitna za nas u Klubu znači da u njoj igraju najbolji i najtalentovaniji dječaci iz Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine. To ne znači da je elitistička - da će tu biti djeca čiji su roditelji na funkcijama, direktori, predsjednici... To nije ideja naše Akademije i ona se neće razvijati u tom pravcu", pojasnio je Selimović. Dodao je da Akademija funkcioniše već godinu dana, i da će uskoro napraviti detaljnu evaluaciju njenog rada krajem ove sezone, te postaviti temelje za njen dalji razvoj.

"Akademija ne može, ne smije i neće biti odvojena od Omladinskog pogona, odnosno Škole Fudbala "Asim Ferhatović Hase". Priroitet u ulasku u našu Akademiju imaju i imaće upravo djeca iz našeg podmladka, a da bi se to radilo na kvalitetan način, komunikacija i saradnja svih trenera u Omladinskom pogonu mora biti bolja, a njihov rad transparentniji. Priliku za ulazak i rad u Akademiji će imati i drugi treneri, isto kao i drugi dječaci. To je neprekidni proces i svi oni koji se svojim kvalitetom i radom dokažu imat će mjesta u našoj Akademiji.", kategoričan je Selimović koji se osvrnuo i na navodne zloupotrebe i nečasne radnje.

"Koristim ovu priliku da svim roditeljima jasno poručim da za pozive u kampove Akademije nikome ne daju novac. Fudbalski klub Sarajevo se jasno i kategorično ograđuje od takvih aktivnosti, te molim sve one kojima je bilo ko tražio novac za vezu sa Akademijom da nam to javi, kako bi odgovorne najoštrije sankcionisali.", pojasnio je Generalni direktor FK Sarajevo.

Cilj kampova Akademije FK Sarajevo je da naprave selekciju najboljih i najtalentovanijih dječaka iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Pozivi su besplatni, smještaj i hrana su besplatni, kao i oprema i treninzi.

"Bilo koji pojedinac koji se neovlašteno predstavlja u ime Fudbalskog kluba Sarajevo i nudi pomoć oko dolazaka na probne treninge i kampove našeg kluba, a da nije uposlenik ili saradnik FK Sarajevo, jednostavno nema nikakve veze sa našim klubom i vođen je drugim, lošim namjerama. Molimo roditelje da ne nasjedaju na takve priče, a u slučaju da su imali neugodnih iskustava i ponuda takve prirode, molimo da nam iste prijave putem e-maila [email protected] ili na tel/fax 033/664262", poručio je direktor kluba Dino Sellimović.