Nogomet
134

Ivica Osim: Austrijanci igraju modernijim stilom, trče i bore se

Klix.ba
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH sutra navečer igra prijateljsku utakmicu protiv Austrije u Beču. Bh. nogometna legenda Ivica Osim, koji ima iskustvo rada u Austriji, pohvalio je austrijsku reprezentaciju i igre koje pružaju u posljednje vrijeme.

"Austrijanci igraju kod kuće i imaju dobar tim. Vaš stil je moderniji, puno trčite i borite se. Austrijsko prvenstvo postaje sve bolje, brže se igra, igrači su brzo naučili šta je važno u modernom nogometu", izjavio je Osim za austrijske medije.

Komentarisao je i loše rezultate Zmajeva u kvalifikacijama u grupi B.

"BiH je napravila loše rezultate u kvalifikacijama. Imamo vrlo neugodne protivnike, a moramo pobijediti u gotovo svakoj utakmici. Za plasman na EP će nam biti potrebno čudo. Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu mnogi su vjerovali da smo napravili važan korak naprijed, ali su onda neki igrači počeli igrati samo za sebe".

U Austriji vidi idealnog protivnika za BiH s obzirom na to da je ovaj susret prilika starijim igračima da pokažu da se na njih i dalje može računati, a mladim da se dokažu selektoru Mehmedu Baždareviću.

"Austrija je idealan protivnik. Moramo dokazati da možemo igrati dobar nogomet i usput isprobati mlade igrače. U ovoj utakmici će mladi i novi igrači dobiti priliku da se dokažu, ali i 'veterani' moraju pokazati da su i dalje važni za tim. Nastup za reprezentaciju je dobar način da mladi igrači karijeru nastave negdje u inozemstvu. Nastupi za državni tim mogu biti od presudnog značaja za njihovu karijeru. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi s tim".

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti više susreta između Austrije i BiH.

"Bilo bi lijepo kada bismo imali utakmicu barem svake druge godine", završio je Osim.

Utakmica Austrija - BiH se igra sutra od 20:30 sati.